Kékmadár

Erdei-, honismereti iskola Bakonybélben 2.c

2021-09-13

A 2.c osztályos kismadarak élményekben gazdag 4 napot töltöttek Bakonybélben erdei iskolában. Első állomásunk a zirci Reguly Antal Múzeum volt, ahol kézműveskedtünk. Tettünk egy rövid sétát a Pintér-hegyi Parkerdőben is. Délután megnéztük a bakonybéli Erdők Házát, majd sötétedés után Mészáros József segítségével denevéreket simogattunk, denevér hangokat hallgattunk. Kedden a Pannon Csillagdában, a Tájházban jártunk, majd elsétáltunk a Szent-kúthoz. Szerdán ellátogattunk a monostorba, itt saját könyvecskét is készítttünk. Délután gumicsizmát húztunk és a Gerence-patak élővilágát vizsgáltuk. Esténként jókat buliztunk: mályvacukrot sütöttünk és pizsamában táncoltunk. Csütörtök reggel csatlakoztak hozzánk a szülők, és együtt kirándultunk a Hubertlaki-tóhoz és az Odvas-kői barlanghoz.

Családi kirándulás a Bakonyban 4.c

2021-09-12

Szép őszi napsütésben kirándultunk a 4. osztályos madarakkal és családjaikkal. Úticélunk Olaszfalu volt, innen az Eperjes-hegyi tanösvényen indultunk időutazásra, ahol a földtörténeti középkor mindhárom korszakának kőzeteit egy helyen csodálhattuk meg. Nagyon jól éreztük magunkat!

Csodahét Bakonybélben a 3. c-vel 2021

2021-09-07

2021. 09. 07-től 2021.09.10-ig együtt hangolódott a 3.c a tanévre, a már hagyományos bakonybéli erdei iskolával.
A négy nap során rengeteg helyen jártunk, nagyokat túráztunk a Bakonyban, kézműveskedtünk. Kedden ellátogattunk a zirci Természettudományi Múzeumba, a Cseszneki várba. Majd egy izgalmas kiállítást néztünk meg a bakonybéli Csillagdában. A következő napokban pedig megismerkedtünk Bakonybéllel. Szerdán délelőtt részt vettünk a Szent Mauríciusz Monostorban kézműves foglalkozáson, elsajátítottuk a könyvkötészet alapjait. Bejártuk a monostort, sok érdekes dolgot tudtunk meg a helyről. A délutánt a bakonyi erdőben töltöttük Andi néni vezetésével, ahol felfedeztük az erdő élővilágát. Majd megvizsgáltuk a Gerence patak lakóit, s a nap végét Mészivel, a denevéres szakértővel zártuk, aki bizony jónéhány denevérfajt mutatott be nekünk! A csütörtököt a Bakonyi Erdők házában kezdtükKároly bácsival, majd meglestük a tájház épületeit. Ezután kisétáltunk a Szentkúthoz. A késő délután játékkal, rókavadászattal telt, az estét pedig tábortűzzel zártuk. A pénteki utolsó napon családi kirándulást szerveztünk. Felültünk a bakonybéli Dorbi kisvonatra, elvonatoztunk a Hubertlaki gyilkos tóhoz, majd megmászva 250 lépcsőt denevéreket kerestünk az Odvaskői barlangban.
Csodás hetet töltöttünk együtt, tanultuk a természetközeli életet, s tanultuk egymást. A tanévet nagyon jó hangulatban és élményekkel feltöltve folytatjuk!
„Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.” (W.A.)

Tanévkezdő ráhangolódás Balatonkenesén 2.c

2021-09-03

Egy nagyon kellemes csapatépítő napot tölthettünk a balatonkenesei Honvéd Üdülőben. A gyerekek élvezhették az elektromos hajókázást, a gokartozást, a szuper ugráló várakat, játszóterezést.
Köszönet a szervező és segítő szülőknek!

Ismerkedő együttlét 1.c 2021.08.28

2021-08-28

A tanév indulása előtt, a nyár utolsó napjaiban végre személyesen is találkozhattunk az idei kiselsősökkel. Remekül sikerült az ismerkedés, közös játékokkal, feladatokkal oldottuk a hangulatot, majd egy közös nagy szülő-gyerek sorverseny keretében küzdöttük le a ránk leselkedő akadályokat. Úgy érezzük, és azt is láttuk, hogy minden kisgyermek boldogan, már sokkal felszabadultabban vág majd neki az igazi kisiskolás világnak! Nagyon várjuk a további közös élményeket!

Honismereti iskola a Duna-kanyarban

2021-08-17

Honismereti iskola keretében búcsúztattuk a nyarat Visegrádon a volt negyedikes kismadarainkkal. Csodálatos, tartalmas hetet töltöttünk együtt velük és leendő osztályfőnökükkel, Brigi nénivel. Sok sikert kívánunk nekik a felső tagozathoz! Nyugodt szívvel engedjük őket útjukra a kékmadaras fészekből!

Családi kirándulás 3. c osztály 2. felvonás

2021-06-13

Vasárnap a Litéri – meseösvény és pihenőparkba szerveztük meg a családos kirándulás befejezését, amit előzőleg az eső elmosott a Velencei tónál. Körtúrát tettünk a meseösvényen a gyerekekkel, üstben paprikáskrumplit főztek a szülők.
Foci, roller, görkorizás, biciklizés, játszótéri játék és sok-sok beszélgetés töltötte ki az időt, ami már nagyon hiányzott mindenkinek. Jól elfáradtunk a nagy melegben, de remek hangulatban telt el a nap.

Állatkerti iskola 1.c

2021-06-10

2 napos állatkerti iskolában vettünk részt az utolsó tanítási héten az első osztályosokkal. A gyerekek nagyon élvezték, miközben rengeteg mindent tanultak az egyes állatfajok jellemzőiről, élőhelyéről, táplálkozásáról, szaporodásáról. A látottakat játékos feladatlapok, interaktív feladatok segítségével dolgoztuk fel. Délutánonként kedves kézműves alkotások is születtek.

Családi kirándulás a Balatoni Élményparkban 2.c

2021-06-06

Kihasználva a nap első nyári sugarait, és betartva a szabályokat, a 2.c osztály apraja és nagyja együtt töltött egy napot! Ez a nap a gyerekekről szólt, ahol a családok közös program keretében a Balatoni Élményparkban mulatták az időt. Kipróbálták a kötélpályát, meghódították a várat, kisvonatoztak, gokartoztak, figyelték a tavacska ebihal raját. Az éhes kis seregnek szülői kooprodukcióban készült a finom ebéd! Tartalmas beszélgetésekkel, élményekben gazdag napot zártunk!

Családi kirándulás a Velencei-tónál 3.c

2021-06-05

A Velencei-tóhoz indultunk családi kirándulásra a 3. c osztállyal. Először az agárdi rönkvárral ismerkedtünk, ahol török-magyar csatát vívtak a gyerekek. Már nagyon vártuk a sárkányhajózást, de sajnos ez csak a csapat felének sikerült, az időjárás megakadályozta a vízre szállást. Az agárdi Kaktuszkertet is megcsodáltuk, igazi kuriózum, ahol több ezer kaktusz pompázott. A Velence-korzón eltöltött szabadidő után a rossz idő sajnos véget vetett a kirándulásnak. De nem keseredtünk el! Megszerveztünk egy „évzáró” kirándulást túrázással, bográcsozással összekötve. Pótoljuk, ami elmaradt, hogy teljes legyen az élmény!

Gyereknap a „kékmadárban”

2021-05-31

A szomszédos játszótéren ünnepeltük a Gyereknapot népi ügyességi játékokkal. Nagy sikere volt a gyerekek körében.

Családi kirándulás a Káli-medencében 1.c

2021-05-15

Május 15-én a Káli-medence szépségeit fedezte fel az 1. c osztály családi kirándulás keretében.
Megmásztuk az Ingó-követ a szentbékállai kőtengerben, majd a salföldi majorban ismerkedtünk az őshonos állatokkal, illetve gyógy- és fűszernövényekkel. Lovaskocsikázással kimentünk a pálos kolostorromhoz. A nap zárásaként a alsódörgicsei Boldogasszony templomromnál piknikeztünk.
Remek napot töltöttünk együtt.

Föld napja – Fenntarthatósági témahét a Kék madárban

2021-04-23

Minden osztályunk nagy lelkesedéssel vett részt a projektben. A gyerekek lelkesen hallgatták a Földről szóló történeteket, ismeretterjesztő filmeket, meséket és dalokat. A hozzá tartozó kvízeket, feladatokat pedig egymást segítve töltötték ki közösen. Megoldottak számtalan interaktív feladatot a témával kapcsolatban. Megismerkedtek Glóbival (mese) és a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságával. Sokat beszélgettünk arról, mit is tehetünk Földünk védelmében. Önszorgalomból néhányan még szemetet is gyűjtöttek a környéken. A Föld napján bekapcsolódtunk az „Öltözz zöldbe!” akcióba is.
Kreatív, kedves alkotások, saját készítésű feladatok születtek; az első osztályosok a rajzok mellett újságpapír újrahasznosításával csigákat alkottak, só-liszt gyurmát készítettek, és megformázták, megfestették a „saját kis Földjüket”. A másodikosok készítettek a terembe „Föld girlandot”, plakátot, és lerajzolták, hogy ők hogyan képzelik el a Föld születésnapját. A harmadikosok már sok ismerettel rendelkeznek a témában, így „Jó a Fölnek?” - társasjátékot készítettek saját kérdésekkel. Lufival festettek Földet, amiből nyakbavaló készült. Gyűjtöttek szólásokat - közmondásokat a bolygónkról, ezeknek a magyarázatát, jelentését keresték, a négy őselemről olvastak. A negyedikesek pedig lapbookban gyűjtötték össze csoportmunkában komplex ismereteiket, figyelemfelhívásukat a Föld védelmével kapcsolatosan, kiselőadásokat tartottak egymásnak. Verset írtak - felhasználva a digitális oktatás során szerzett tapasztalataikat otthonról közös online teret használva.
A hét zárásaként rövid kis kirándulásokat szerveztünk a környéken. A legkisebbek a Berkenye tanösvényen sétálva megtanulták milyen sokféle madár, és fa vesz körül minket. Két osztályunk pedig a Jutas vitéz kilátóhoz sétálva a Fenyves tanösvényt járta be, ami az erdei életközösséget mutatja be. Természetesen az útba eső játszóterezés sem maradhatott ki a programból.
A harmadik és negyedik osztályosok akadályversenyen próbálták ki tudásunkat, hogy mennyi mindent tanultunk meg ebben a pár napban.

Kék Madár Családi Versünnep 2021

2021-04-13

A Kék Madár egyik szép hagyománya a Költészet napja alkalmából rendezett Versünnep. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is online került megrendezésre az esemény. Április 9-12 között érkeztek a verses videók. A résztvevők jelenlegi, volt, leendő diákjaink, szülők, pedagógusaink. Mindenkinek köszönjük a részvételt: a versmondóknak, és azoknak, akik like-okkal és hozzászólásokkal bátorították a szavalókat.

Korcsolya 2021

2021-02-08

Az első osztályosaink korcsolyázni tanulnak az új jégcsarnokban a Veszprémi Jégkorong Sport Egyesület támogatásával. Heti rendszereséggel, 8 alkalommal segítik a kicsiket megismertetni a korcsolyázás alapjaival. Remek móka, hálásak vagyunk érte!

Szafari 2021

2021-02-08

Remek programként vettünk részt három osztályunkkal a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara által meghirdetett „Veszprémi Fotószafari” pályázatán, amely egy kellemes sétát foglalt magában Veszprém nevezetességeit felkutatva. A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium projekt nyitórendezvényén ma került sor a szerencsések sorsolására. Örömmel hallottuk, hogy egyéniben Vörösháziné Czicza Noémi, csoportosban pedig a 3. c osztály is jutalmazott lett. Gratulálunk Nekik!

Maci témanap 2021

2021-02-08

Február 2-án a Maci naphoz kapcsolódóan telt a napunk. A reggeli beszélgető körben „bemutatkoztak” a macik, mindenki elmondhatta, hogy milyen kötődése van a hozott macijához. Kedves kis törtnetek kerekedtek.
A legkisebbek a betűkirakót használva "macis szavakat" raktak ki, memóriajátékkal játszottak. A méhecskék ma nem csak mézet, hanem a kis írott z betűt is elhozták. A barlangból kikukucskáló medve hozta a különböző matematikai feladatokat. Megtanultak mackót rajzolni, ujjbábot készítettek, énekeltek és táncoltak. Az internet segítségével bekukkantottak a veszprémi, a budapesti, sőt egy kínai állatkertbe is („mackólesen” voltak).
A nagyobbak csoportmunkában dolgozták fel a nyolc medvefajt, információs szövegecskékkel, rejtvényekkel. Megkeresték élőhelyeiket térképen, kisfilmet néztek. Miközben felelevenítették a maci nap szokásait, a medvékkel kapcsolatos szólásokat, közmondásokat is értelmezték.
Játékos formában a medvék segítségével gyakorolták a tanult szorzótáblákat, megkeresték a medvék barlangjait.
A kézműveskedés alkalmával mindenki elkészítette a saját kis képzeletbeli maciját, maci kávéval festettek, plakátot készítettek.
Természetesen a macik megtornásztatása sem maradhatott el!

Eplény

2021-01-18

Január 18-án a másodikos és a harmadikos kékmadarosok is eljutottak Eplénybe,ahol a síeléssel ismerkedtek meg a gyerekek. Szép napot töltöttünk a szabadban, a friss levegőn. Egész nap játszottunk, megismerkedtünk ezzel a csodás sportággal. Nagyon jól éreztük magunkat, igazi élmény volt ez az együtt töltött idő!

Advent projekt

2020-12-01

A pandémiás helyzetben nem a megszokott módon zajlott az adventi készülődés. Ennek ellenére Igyekesztünk minden, az ünnephez kapcsolódó néphagyományt feleleveníteni, és becsempészni a gyerekek mindennapjaiba. „András-napi vásárt”, játék csere-berét tartottunk a kicsikkel.
Sajnos a szülők most kimaradtnak a közös készülődésből, de azért ők készítettek az osztályokba adventi koszorút, varrták meg és hímezték ki névre szólóan a kis Mikulás-zsákokat. Meg is töltötte őket a Mikulás, akit nagy várakozással, énekekkel, versekkel, kézműves alkotásokkal vártak a gyerekek az udvaron. A tantermeket és a folyosót is ünneplőbe öltöztettük, folyamatosan szépítettük a gyerekek munkáival. Adventi mesenaptár, énekeket, verseket, játékos feladatokat tartalmazó interaktív szófelhő is segített a ráhangolódásban.
Borbála-ágat hajtattunk, ami az ünnepekig szépen ki is hajtott, jelképezve az újjászületést. A Luca-naphoz kapcsolódó néphagyományokat is felelevenítettük. Búzát ültettünk, hogy a karácsonyi asztalra majd kitehessék az újjászületést jelképezve. Természetesen nem maradhatott el a „kotyolás” sem… A harmadik osztályosok készültek vidám kis műsorral, kántálással.
Délutánonként mézeskalácsot sütöttünk, kellemes illat lengte be a folyosót és a termeket. Virtuális formában ugyan, de megtartottuk a mézeskalács-kiállítást is. Az alkotásokról készült video az alábbi linken megtekinthető:
https://animoto.com/play/bV4ULKM9aMMQlBbGoUIuNQ?fbclid=IwAR35GZO-gWQ_OWi5LvPtaQna_Z1F3zB3Y-GdVzUOl1cgNTtCpA6xu7eIcS0
Nagy volt az izgalom és a készülődés az „angyalkázós” hetünkön is, mindenki saját készítésű kedveségekkel lepte meg titokban a kihúzott osztálytársát, tanítóját.
Bár nem lehettek személyes találkozásaink a szülőkkel, de minden osztályunk készült karácsonyi műsorral, amit videora vettünk fel, és úgy küldtük el a családokhoz. Kézműves foglalkozásokon kedves ajándékokkal is készültek a gyerekek, ezzel zártuk a projektünket.
Az első osztályosok kedves műsora itt található:
https://drive.google.com/file/d/1TbiW8n7YwkuRtRa6nwyR-GRPynCWLrLZ/view?usp=sharing
Az idei év sok mindenben mást hozott, mint az eddigi hagyományaink, de igyekeztünk kihozni belőle a legjobbat…

Tök- és Márton napi projekt

2020-11-11

A hagyományos Márton napi projektünk kedvelt része a tökökből készült alkotások bemutatása. Ebben az évben is sok-sok töklámpást készítettek a kék madaras családok. Mivel a vírushelyzet miatt nem állíthattuk ki őket, ezért örömmel osztjuk meg a vidám fotókból összeállított videót.
https://animoto.com/play/v3Y2ovNdLshFw1b6mh1JNQ
A legkisebb „madarakkal” egy kis szülői segítséggel faragtunk töklámpásokat. Igazán remek móka volt, a gyerek nagyon élvezték a kreatív munkát! Köszönjük a hatalmas tököket egy volt tanítványunk szüleinek. Nem is tudtuk, hogy Lókúton ilyen hatalmas tökök teremnek! A rátóti csikótojás átírható lókúti csikótojássá…
Kézműves foglalkozás keretében a nagyobbak Kovács Anita nemezelő vezetésével sünit készítettek. Igazán türelmesen, kitartóan dolgoztak, így aztán szebbnél szebb sünik készültek. A kisebbek kötélverő népi kismesterek segítségével „barátságkarkötőt” fontak.
Márton napján feldolgoztuk Szent Márton legendáját, megismertük a kapcsolódó hagyományokat, időjóslásokat. A kisebbek rajzokat, leporellót, a nagyobbak diafilmet, mesekockát alkottak. A tanultak felidézésére csapatokban, különböző állomásokon, illetve változatos interaktív feladatokon keresztül került sor. Vidám ügyességi feladatokat is meg kellett oldaniuk a gyerekeknek.
Természetesen nem maradhatott el a lakoma sem; finom sütőtököt, illetve sütőtökbők készült süteményeket, valamint libazsíros kenyeret is ettünk, nehogy egész évben éhezzünk…
A napot lámpás felvonulással, közös énekléssel zártuk. Projektünket a HUNG2020 pályázat is támogatta.

Honismereti iskola 2.c osztály Dég

2020-10-04

Az idei tanévet a kékmadaras hagyományoknak megfelelően honismereti iskolával kezdte a második osztály. Az első napon sétáltunk egyet a balatonakarattyai Magasparton, majd bebarangoltuk a Simontornyai várat! Még egy „királyi” esküvőn is részt vettünk múzeumpedagógiai foglalkozás keretében! Az izgalmas program után érkeztünk meg Dégre, ahol a következő napokat töltöttük.
Tartalmasan telt az idő, minden nap kipróbáltunk új dolgokat: agyagoztunk, sütöttünk kis kalácsot és langallót helyi népi kismesterek vezetésével, lovaskocsikáztunk. Bejártuk István bácsival a határt, esti bátorságpróbán vettünk részt, kerestük az elrejtett rókákat, s pizsama partyztunk. Az utolsó napon megérkeztek a szülők is hozzánk, akikkel a Festetics parkban barangoltunk, majd a finom ebéd után szakvezetővel megnéztük Ozora várát.
Szép élményekkel tértünk haza, s hangolódtunk a tanévre. Jó volt ismét együtt lenni, újra felfedezni a barátságokat, miközben megismerkedhettünk a környék népművészeti hagyományaival, illetve az épített nemzeti értékeivel, természeti kincseivel! Programjainkat a HUNG 2020-as pályázat támogatta.

Családos kirándulás Felsőörsre a Király-kúthoz

2020-10-03

Kihasználva a kellemes őszi időt, túráztunk egyet az első osztályos családokkal Felsőörsön a Malom-völgyön át a Király kúthoz. Csodálatos, nyugodt árnyas turistaúton juthattunk kellemes sétával a patak mentén a tisztáshoz, illetve a forráshoz. Jól esett a természetben az együttlét, hiszen ebben a vírusos időszakban kevés lehetőségünk nyílik a személyes találkozásokra, beszélgetésekre. Reméljük, hogy segítette kis csapatunk közösségé formálását.

Honismereti iskola Bakonybél

2020-10-02

A tanév elején kalandos honismereti iskolával kezdett a 3. c Bakonybélben. Az első napon, esős időben barangoltunk a cseszneki vár falai között, hallgattuk a vár történetét Gilicze Tamás múzeumpedagógustól. Mielőtt a szállásra érkeztünk volna felfedezhettük a Bakony élővilágát a Zirci Természettudományi Múzeumban, ahol saját készítésű feladatlappal tettük próbára tudásunkat csapatokat alkotva. A hét során nyomozós játék segítségével jártuk be a Monostort és remekül éreztük magunkat a Pannon Csillagdában is. Sokat tanultunk a vízpart élővilágáról, kutattunk, kerestünk a Gerence patakban a vízvizsgálat során. Megismerkedtünk a kötélverés technikájával, mindenki barátság karkötőt készített magának. A kisvonatos túra sem maradt el, bebarangoltuk a Gyilkos-tó környékét vezetőnkkel, túráztunk az Odvaskői barlanghoz. A Bakonyi Erdők Házában Karcsi bácsi sok érdekességet mesélt és mutatott nekünk. Esténként sem unatkoztunk, volt bátorságpróba, tábortűz, szalonnasütés, közös játékok. A legizgalmasabb esti programot, a denevérsimogatást, még mindig emlegetjük. Mindenki nagyon bátor és kitartó volt! Az utolsó napon már a szülők is csatlakoztak hozzánk. Közös utunk a Borostyán-kúthoz vezetett, együtt sétáltunk fel gyönyörű erdei úton a kálváriához.
Szép és felejthetetlen emlékekkel lettünk gazdagabbak, miközben megismerhettük a „Bakony belsejének” hagyományait, természeti, népművészeti és épített értékeit. Programjainkat a HUNG 2020-as pályázat támogatta.

Buknicz Erzsébet harminc éve tanítja a gyerekeket

2020-06-12

Buknicz Erzsébet harminc éve kezdte pályáját a veszprémi Báthory iskolában, 22 éve vesz részt az iskola Kék madár programjában. Három éve dolgozik együtt Szabó Komáromi Beátával, aki tíz éve Sopronban kezdte a tanítói pályát, és három éve költözött férjével és kisfiával a térségbe. Velük beszélgettünk tanításról, gyerekekről, hivatásról.
Tovább

Családi kirándulás az Őrségben

2020-06-05

Negyedik osztályosaink a kék madaras évek zárásaként az Őrségben töltöttek 3 csodálatos napot.
Az első napon szakvezetővel bejártuk a szőcei tőzegmohás láprétet, majd a szállás elfoglalását követően átsétáltunk Őrimagyarósdra, végig jártuk a Malomgát tanösvényt, amely az egykori őrimagyarósdi földvár történetét, valamint a Magyarósdi-patak és a Vadása-tó élővilágát mutatja be.
Este a közösen megfőzött vacsorát követően tábortűz mellett mesélt Jutka néni még egy utolsót a gyerekeknek, és egy -egy textilből varrt kismadárral és néhány kedves mondattal búcsúzott el a Tőlük.
A második napon az Őrség épített nemzeti értékeit fedeztük fel; Pankaszon a szoknyás harangláb, Magyarszombatfa fazekasfalu, tájház, Veleméren Árpád-kori templom, illetve Szentgyörgyvölgy festett kazettás református temploma.
A Vadása-tó környékének felfedezése kis csapatokba verődve térkép segítségével, kijelölt állomások közbeiktatásával történt szülők szervezésében. Este nem maradhatott el a szülő-gyerek kidobó verseny sem.
Utolsó napon az Őrségi Népi Műemlékegyüttesben Pityerszeren szerveztek számunkra egész napos családi programot: skanzenlátogatás, európai bölények megtekintése, gyerekek számára korongozás, kincskeresés, felnőttekkel tökmagolajkészítő műhely, illetve rétesház látogatása.
A Vadása Camping remek helyszíne volt a szabadidős programoknak a családok számára. Felejthetetlen 3 napot töltöttünk végre újra együtt!

Gévai Csilla író-olvasó találkozóján

2020-03-04

Ma délelőtt az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban jártunk a 2. c osztállyal, ahol részt vettünk Gévai Csilla író-olvasó találkozóján. A kortárs írónő mesélt az életéről, illusztrátori munkájáról, bemutatta regényeit. Sok jó ötletet kaptunk, remek olvasnivalókat ajánlott a gyerekeknek. Nagyon jó hangulatú előadás és beszélgetés volt.

Kék Madár Bál 2020

2020-03-01

Immár sokadik alkalommal hagyományosan megrendeztük a szülői Kék Madár Bált. Remek hangulatban búcsúztattuk a telet. Igazi csapatépítő program volt!

Baljós árnyak

2020-02-14

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szervezésében a 4. c osztály részt vesz a „Baljós árnyak” című programban, melynek célja a számítógépes visszaélésekről szóló preventív felvilágosítás. A foglalkozások keretében szakemberek bemutatják az online térben a diákokra leselkedő veszélyeket, hogy ne csak tudjanak róluk, hanem fel is ismerjék az adott helyzetet, ha már benne vannak.
Első alkalommal a családsegítő munkatársai segítségével szituációs játékok során a tanulók érzékenyítése történt, hogy ismerjék fel azt is, ha a társaikat éri zaklatás bármilyen formában.

Maci nap a Kék Madárban

2020-02-04

Hagyományainkhoz híven az idei évben is megtartottuk a Maci napot programunkban. lelkesen készült minden osztály a napra. Belátogattak hozzánk a gyerekek kedvenc kis mackói, ismerkedtek az iskolával. Az elsősök kézműveskedtek, mézes kiflit kóstoltak, játékos feladatokat oldottak meg a nevezetes naphoz kapcsolódóan. A másodikosok már igazi maci „bulit” is csaptak, tánccal, mesével és nagy nevetésekkel. Szépen díszítették terüket az elkészült munkákkal. A harmadikosok macijaiknak igazi kis lakot építettek, s megfestették a nap névadóját, sőt meg is hajtogatták őket origamin. Megnézték A medve című filmet is.
A negyedikesek már komoly feladatokkal készültek: bemutatták mackóikat, ahhoz kapcsolódóan memória játékot játszottak. Szavakat gyűjtöttek a maci naphoz kapcsolódóan, azokat betűrendbe szedték. Játszottak a szófajokkal kapcsolatban is. Majd testnevelés órán „állati” sorversenyt rendeztek, s kidobóztak. Végül megnézték a Mackótestvér című filmet is, aminek nagy tanulsága, hogy ugyanazt az eseményt mennyire másképp fogja fel emberkénk, aztán mackóként a főhőse.
S vajon korán vagy később lesz vége a télnek? Mivel a mackók meglátták saját árnyékukat úgy tűnik még zimankós időnk lesz egy ideig!!

Advent 2019

2020-02-03

Idén is egy nagy projekt keretében ünnepeltük meg az Adventi időszakot a Kék Madárban.
Minden héten közös gyertyagyújtás keretében összegyűltünk, megnéztük egymás kisebb-nagyobb, műsorát, énekeltünk, táncoltunk. Számos néphagyományt felelevenítve kézműveskedtünk, ajándékokat készítettünk szüleinknek és egymásnak. Voltunk zeneiskolában, moziban, de láttunk színdarabot is az ünneppel kapcsolatban. A Mikulás is meglátogatott minket, aki szinte csupa szép és jó dolgot tudott mondani rólunk!
Idén is nagy sikere volt a mézes kalács készítésnek, így a szombati munkanapokon is tudtunk hangolódni a Karácsonyra. Minden osztály lelkesen készítette el saját műsorát, melyben kifejezhettük, hogy mit gondolunk a szeretet ünnepéről!
Igazi összetartó, szeretetteljes közösségé formálódtunk ezekben a hetekben. Kívánjuk, hogy mindenkinek olyan jól teljen a következő év is, mint ez a pár hét!

Tök jó napok

2019-11-06

A "Tök jó napok" keretében többféle technikával libát, tököt, madárijesztőt készítettünk ; hat állomásos ügyességi feladat oldottunk meg. Kipróbáltuk a lúdtollal való írást. Közösen énekeltünk, mesét hallgattunk. Vicces töklámpásokból, színes rajzokból kiállítást rendeztünk. Sötétedéskor kis lámpásainkkal körbejártuk az iskolát. Ha megéheztünk sütőtököt és zsíros kenyeret falatoztunk Liba Lujzi büféjében.

Szakmai workshop

2019-11-05

2019.11.05-én, alsós kollegáink egy szakmai workshopon töltötték a délutánt. Olyan új tanulástechnikai eljárásokkal ismerkedtek meg, melyekkel színesíthetik a hétköznapi munkájukat a gyerekekkel. Így készítettek interaktív szófelhőt,melyben akár versek, mesék, dalok is megjelenhetnek linkenként. Megtanultak QR-kódokat generálni, azok tanórai felhasználásának lehetőségét vitatták meg. Kipróbálták a Kahoot! alkalmazásában, hogyan lehet röviden, de annál izgalmasabban beszámolni egy-egy témáról. Ismerkedtek a LINOIT felületével, Mentimeter alkalmazásában reagáltak a feltett kérdésekre és bepillantást nyerhettek a #school, googleclassroom kínálta lehetőségekbe! Tartalmas és izgalmas délutánt töltöttek el.
A workshopot Vörösháziné Czicza Noémi vezette.

Kék madár tréning

2019-10-30

A tanévet a Kék Madár program tanítói, egy nyertes pályázat segítségével, 2 napos szerve fejlesztő tréninggel kezdték meg. A Flow Alapítvány munkatársa Takács Sándor koordinálta, facilitálta a két nap eseményeit, melyen ismét új információkhoz jutottunk nemcsak a csapatról hanem önmagunkról is. Izgalmas,elmélyült munkán vagyunk túl,s tettre készen várjuk az első tanítási napot!

Tihany-Sajkod

2019-10-29

Kihasználva az utolsó kellemes őszi napokat az 1.c osztályosok vállalkozó szellemű családjai felkerekedtek egy rövid kirándulásra. Meglátogattuk a csopaki Plul malmot,meghallgattuk Péter bácsi tartalmas és érdekekes bemutatóját. Láttunk rovar szállodát és még ma is működtethető vizimalom kereket. Majd Tihany-Sajkodból felmásztunk a kilátóba,megcsodáltuk a Külső- és Belső-tavat,az őszi Balatont. Szép délelőttöt töltöttünk el,kis csapatunk apraja és nagyja jól érezte magát!

Hálafa - Boldogságprogram

2019-10-29

Az elsős kis diákok bekapcsolódtak a boldogság óra programba. Elkészítettük Simon Csilla Emerencia segítségével hálafánkat, megértettük, hogy mit jelent ez a szó. Felidéztük mikor érzünk hálát, milyen érzés ez számunkra és más számára. Igyekeztünk megfogalmazni közben érzéseinket, s kifejezni azokat szavakkal és cselekedetekkel is.
Közben formálódik kis közösségünk és tanuljuk egymást!

Talpmasszázs

2019-10-29

Mai pályaorientációs napon az 1.c-s kisdiákok szülei mutatták be munkájukat. Simon Csilla Emerencia bevezetett minket a talpreflexológia és a mesepszichológia világába. A gyerekek nyugtató talpmasszázsban és pihentető relaxációs mesében részesültek. Majd Madarász Lilla szépségszalonja nyitott meg termünkben és csodálatos csillámtetoválásokat, s színes körmöket készített a gyerekeknek. A nap lezárásaként Gulyás Péter mozgatta meg a kicsi elsősöket egy izgalmas akadálypályán. Igazi edzésen vehettek részt a gyerekek.
Köszönjük az izgalmas és élménydús délelőttöt a segítő szülőknek!

Családi nap

2019-10-29

Legkisebb madárfiókáink is bontogatják szárnyaikat. Egy augusztus végi szombat délelőtt ismerkedő találkozóra hívtuk a gyermekeket és családjaikat. Mókáztunk, játszottunk, beszélgettünk, s a végén finom palacsintával zártuk az eseményt!Megismertük egymást!

Budapest honismereti projektzáró

2019-10-15

Lezártuk a Budapest projektünket, melyre a szülőket is meghívtuk. A gyerekek csoportokban dolgozták fel a különböző részterületeket: Közlekedés, Földrajzi környezet, Múzeumok, Látnivalók, Hidak, Szórakozás. Plakátot, lapbookot, makettet, társasjátékot, feladatlapokat, ppt-t, szóhálót, tankockát készítettek egy-egy témához, és ezeket ismertették nagyon ügyesen.
utalmul a bemutató végén a budapesti honismereti iskoláról összeállított kisfilmet nézhettek meg, illetve összemérhették tudásukat kahoot-os kvízjátékban, amit nagyon élveztek. Remekül működött az egymástól tanulás is. Büszkék vagyunk Rájuk!

Tapolcai tavas-barlangba és a Sümegi vár

2019-10-12

Folytatódtak a pályázati programok a Honvédelmi Sportszövetség TÁM/1/2019 azonosítószámú pályázata keretében.
A mai nap a Tapolcai tavas-barlangba és a Sümegi várba tettünk tanulmányi kirándulást a szülőkkel, testvérekkel együtt.
Nagyon kellemes, hangulatos napunk volt.
Mert Magyarország csodaszép!

Pályaorientációs napon a 2. c

2019-10-09

A pályaorientációs napon a 2. c osztály ellátogatott a Reider Optikába egy kis "műhely-bejárásra". 3 csoportban, forgószínpadszerűen ismerkedtünk az optometrista munkájával, a kontaktlencse lehetőségeivel és megnézhettük, hogyan készül el egy szemüveg az optikus segítségével. Minden kérdésünkre válaszoltak, ajándékkal is kedveskedtek. Köszönjük a lehetőséget! Nagy élmény volt a gyerekeknek!

Pályaorientációs napon a 4.c

2019-10-04

A pályaorientációs tanítás nélküli munkanapon a 4.c osztály a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán a robotokkal ismerkedett. Nagyon érdekes előadást hallhattunk a fejlesztésükről, szerepükről a gazdaságban, háztartásban. Megismerkedhettünk NAO robottal, aki üdvözölt bennünket, táncolt velünk, és különböző utasításokat hajtott végre. Nagyon megkedveltük!
A laborteremben több LEGO robotot is láthattunk; rubik-kocka építőt illetve drónokat is. Nagy élményt jelentett ez a mai nap felnőttnek, gyereknek egyaránt. Köszönjük a szervezést az egyik szülőnknek, Görögné Kővári Krisztinának.

Állatok világnapja

2019-10-03

A mai napon ünnepeltük az Állatok világnapját iskolánkban. Sok helyes és kedves állatot ismerhettünk meg,gazdáik ügyesen mutatták be őket. Öröm volt látni,hogy ennyi szerető gazdi óvja kis állatait!

Erdei iskola Bakonybél 3.c

2019-09-25

Jól sikerült az erdei iskola Bakonybélben a 3.c osztálynak. Az első napon elmentünk megnézni a Zirci Természettudományi Múzeumot, majd a Cseszneki várat. Szállásunk Bakonybélben, a Gerence Fogadóban volt és innen kirándultunk el a Szent Kúthoz, a Bakonyi Gyilkos tóhoz, felmásztunk az Odvaskői barlanghoz. Számos színvonalas foglalkozáson vettünk részt többek között a Monostorban, a Csillagdában, jött hozzánk denevér kutató, bőr-kézműves. Csodás csapatépítő játékokat,programokat szerveztünk és szerencsére az idő is kegyes volt hozzánk, így mindenki jó hangulatban tölthette el ezt a pár napot.
Programjainkat a Honvédelmi Sportszövetség TÁM/1/2019 tanulmányút Magyarország valamely történelmi helyszínére, kulturális örökségéhez, nemzeti értékéhez című pályázata is támogatta.

Erdei iskola Dég – 2. c osztály

2019-09-23

Első nap Simontornyán érdekes és hangulatos múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Várat építettünk dobozokból, sodronyinget próbáltunk, kardot, lándzsát, buzogányt forgattunk, a végén még zoknicsatát is vívtunk. A második naptól az erdő életközössége téma köré csoportosítva a természetben, a környezetben szereztünk közvetlen élményeket, tapasztalatokat. Segítségünkre volt István bácsi, az erdész, aki egy túra során megismertette velünk az adott élőhely jellemző növény- és állatvilágát. Lovaskocsival jártuk be a környéket és kerestük a természet „kincseit”. Ismereteinket flipbookba és élményfüzetbe rendszereztük. Gyúrtunk kenyértésztát, korongoztunk, és este még a bátorságunkat is próbára tettük egy kis éjszakai sétával a határban. Nem maradhatott el utolsó este a pizsama-party sem, sokat játszottunk, egymásra hangolódtunk a hosszú nyári szünet után. Pénteken a szülők jöttek értünk és közösen túráztunk a dégi kastélyparkba, majd Ozorára, ahol megnéztük Ozorai Pipó firenzei ihletésű várkastélyát. Kellemesen elfáradva, sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk haza.

Programjainkat a Honvédelmi Sportszövetség TÁM/1/2019 tanulmányút Magyarország valamely történelmi helyszínére, kulturális örökségéhez, nemzeti értékéhez című pályázata is támogatta.

Szüreti mulatság

2019-09-18

Ma tartottuk meg hagyományos szüreti mulatságunkat.
A felvonulás során hangos ének- és dobszóval jártuk körbe az iskolánkat. A fiúk hangos kereplőzéssel tudatták a lakóteleppel, hogy elérkezett az ősz egyik legvidámabb ünnepe, a lányok kedvesen kínálták kis kosárkáikból a finom pogácsákat az arra járóknak. Ricsi bácsival jót játszottunk, hangulatos néptánccal idéztük fel a régi bálok hangulatát. Nagy sikert aratott a szőlőlopás, a csőszök nem tudták megmenteni a szőlőfürtöket. A kis elsősök szülői segítséggel készítették el a finom mustot, amit mindenki megkóstolhatott. A kézműves foglalkozásokon szép ajándékok készültek. Az udvaron szüreti csapatos ügyességi versenyen „puttonyhordásra, musttöltésre, szőlőszemek elhordására, illetve madárijesztő felöltöztetésére” került sor került.
Népi játszóházzal zártuk a napot, ahol a gyerekek kipróbálhatták a gólyalábazást, kerékhajtást, célbadobást. Az időjárás is kegyes volt hozzánk az ősz első ünnepén.

Erdei iskola 4.c.

2019-09-14

Szeptember 9-13. között mi, 4. c-sek voltunk honismereti iskolában Budapesten. Fővárosunk megismerése, történelme, látnivalói, a különféle közlekedési eszközök kipróbálása ilyenkor a célunk. Ennek érdekében metróztunk, villamosoztunk, buszoztunk, troliztunk, fogaskerekűn, Gyermekvasúton utaztunk, libegőztünk is.
Megismerkedtünk a Természettudományi Múzeum kiállításaival, a Szent István Bazilikával, barangoltunk az Országházban, a Szemlőhegyi-barlangban. A Csodák Palotája, a Rádió- és TV történeti kiállítóhely is elvarázsolt bennünket. A Láthatatlan Kiállítás remek érzékenyítés volt, lecke a másság elfogadására. Járhattunk a Bonbonetti Csokibirodalomban – és kóstolhattunk is, a Mátyás templomot is láthattuk belülről. A Hadtörténeti Múzeumban Mátyás korával és fegyvereivel ismerkedhettünk. Bringóhintóztunk a Margitszigeten, sétahajóztunk a Dunán, sétáltunk a Várban este és nappal, kirándultunk a Citadellára, a Szabadság szobor alatt meg is pihentünk. A Hősök terét remek feladatlap segítségével fedeztük fel és ismertük meg.
Nagyon tartalmas 5 napot töltöttünk el, sok-sok élménnyel gazdagodtunk. Programjainkat a Honvédelmi Sportszövetség TÁM/1/2019 tanulmányút Magyarország valamely történelmi helyszínére, kulturális örökségéhez, nemzeti értékéhez című pályázata is támogatta.

Honismereti erdei iskola a 4. c osztállyal

2019-06-23

A tanév zárásaként 4 napos Budapesti honismereti erdei iskolában vettünk részt a negyedik osztályos kis diákokkal. Kísérőként 8 szülő csatlakozott hozzánk, akik fáradhatatlanul segítették mindennapjainkat a fővárosban. A napokat igyekeztünk úgy szervezni, hogy lehetőleg minden fontos helyszínre eljussunk és minél többféle közlekedési eszközt próbáljunk ki. Vonattal utaztunk Budapestre, ahol a Nemzeti Múzeum termeit bejárva fedeztük fel a régi korokat, majd saját pénzérmét is készítettünk. Majd levillamosoztunk a kikötőbe és hajóztunk a Dunán! A következő napokban meglátogattuk a Városligetet, a Vajdahunyad várát, bejártuk az Állatkert Varázshegyét. Hűsöltünk a Margit-szigeten, s esti libegőzéssel feljutottunk a Várba, megcsodáltuk a panorámát. Ellátogattunk a Hősök terére is, s feljutottunk a Citedallára. Részt vettünk a Természettudományi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán, s természetesen a fantasztikus Lego kiállítást sem hagyhattuk ki. Az utolsó napon még gyönyörködtünk a Szent István Bazilika és a Parlament csodálatos épületeiben! Mindeközben a gyerekek a Budapest projekt során szerzett ismereteiket osztották meg társaikkal és velünk! Kipróbáltuk a budapesti közlekedési eszközöket, a metrót, villamost, trolit, kisföldalattit. Mozgalmas napok után tértünk haza, s vettünk könnyes búcsút az alsó tagozatos „kékmadaras” évektől! Szép élményekkel zártuk a négy évet!

Családi kirándulás 1.c

2019-06-20

Népes csapatunk a Balaton-felvidék gyönyörű tájai felé indult kétnapos családi kirándulásra. Megmásztuk a Hegyestűt, melynek bazaltvulkánjáról pazar kilátás tárult elénk. Felfedeztük a híres szentbékkállai kőtengert, bátor apukák megmozgatták az Ingókövet is. Őshonos magyar állatfajtákat nézhettünk Salföld majorban, majd lovaskocsival utaztunk a kőkúti pálos kolostor romjához. A Szépkilátó a Balaton legcsodálatosabb panorámáját nyújtja, mi is megcsodáltuk! Este közös bográcsozás, játék következett, a gyerekek Ki? Mit? Tud?-on mutatták meg tehetségüket. Az apukákat kis műsorral, ajándékkal köszöntöttük. Másnap felsétáltunk a vonyarcvashegyi Szent Mihály Kápolnához, majd Szigliget hangulata és a vár látványa mindenkit megérintett. A finom ebéd után igyekeztünk Badacsonyba, ahol élményutazás várt bennünket a városnéző kisvonattal. Feledhetetlen két napot töltöttünk együtt és jó közösséggé kovácsolódott a csapat.

Erdei iskola az állatkertben – 1.c

2019-06-20

Két napon át gyalog túráztunk el a veszprémi állatkertbe, hogy ott közvetlenül megtapasztaljuk az állatok viselkedését, élőhelyeit, szokásait. Kiválóan szórakoztunk, a gyerekek igazi csapattá szerveződtek. Hajtogatós feladatlapot készítettünk az iskolában, aminek segítségével a séta során önállóan gyűjthettek adatokat, ismereteket. Mindenki lelkesen keresgélte a válaszokat a kérdésekre, észre sem vették, hogy közben mennyit tanultak. Volt részünk látványetetésekben, ahol feltehették kérdéseiket a szakembereknek, a dinóparkban pedig izgalmas kincseket ástak elő a homokból. Nem maradt el a közös pizzázás, fagyizás sem, a játszótér is kellemes kikapcsolódást nyújtott. Tartalmas két napunk volt, aminek lezárásaként csoportmunkában játékokkal mélyítjük el a szerzett tudást.

Kirándulás 1. c

2019-06-20

Utolsó héten is kirándultunk az elsősökkel. Körbejártuk a Miklád-tó tanösvényt Gyulafirátóton, ismerkedtünk a láprétek élővilágával.

Szigetköz 2019

2019-05-18

Május 17-18-án a 4.c osztály családi kirándulás keretében a Szigetközben járt. Először túráztunk a Dunaszegi Morotva tavi tanösvényen, és a Csíbor-labor program keretében "tudományosan" vizsgáltuk a tó élővilágát.
Aztán Hédervár nevezetességeivel és legendáival ismerkedtünk egy helyi idegenvezető segítségével.
A lipóti kempingben ki-mit-tuddal, apák napi köszöntéssel, vetélkedővel, közös főzéssel, focival, fürdőzéssel töltöttük az estét.
Szombaton a mosonmagyaróvári Futura Élményközpontban mindenki megtalálhatta a kihívást, az érdekes és kalandos programot. Kicsik és nagyok egyaránt rengeteget tanultak a környezetünkben rejlő izgalmakról. Részt vettünk kísérleti bemutatón, megcsodáltuk Tesla villámait is.
Végül Halásziban vízre szálltunk, és eveztunk ill. sétahajóztunk a Mosoni-Dunán.

Baranta 2019

2019-04-26

Lezárultak a honismeretei élményprogramok a Kék Madár Programban
A Honvédelmi Sportszövetség TÁM/6/2018 azonosító számú pályázatán elnyert támogatás segítségével - a Kalandozások a népi harcművészet birodalmában - témakörben.
A Berenhidai Huszár Péter Baranta Hagyományőrző és Sportegyesület harcművészeti bemutatójával zárultak a programjaink. A bemutatót követően a gyerekek is kipróbálhatták a népi harcászati eszközöket, többek között íjászkodtak, lándzsavívásban mérték össze ügyességüket. A fiúk és a lányok egyaránt élvezték a délutánt. Köszönjük!

Népzene 2019

2019-04-24

Tovább folytatódott a néphagyományokhoz kapcsolódó rendezvénysorozatunk. A Kőris zenekar meghívásával népzenei bemutatót tartottunk. Megismerkedhettek a gyerekek a népi hangszerekkel, többek között a tekerővel, az ütőgardonnal, a kobozzal, a dorombbal, a furulyával és a tamburával, belehallgathattak a népzene műfajába is.
A programot Ricsi bácsi vezetésével táncházzal zártuk, melyhez kiváló talpalávalót szolgáltatott a Kőris zenekar. Remek délutánunk volt, a gyerekek nagyon élvezték!

Budapest 2019

2019-04-16

A mai szép tavaszi napon a Honvédelmi Sportszövetség TÁM/6/2018 pályázatának köszönhetően Budapestre kirándult a 3. c és a 4. c osztály.
A 3. évfolyamosokkal a Nemzeti Múzeumban a Lovagi korhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt, és megnéztük a koronázási palástot is. Ezt követően ellátogattunk a Természettudományi Múzeumba, ahol a Lego Kockakiállításra csodálkozhattak rá a gyerekek, és maguk is építhettek kisebb-nagyobb alkotásokat.
A 4. osztályosokkal bejártuk fővárosunk büszkeségét, a Budai Vár területét. Végig sétáltunk a Budavári Palotamúzeum termein. Ismerkedtünk a vár történetével. Felelevenítettük a korábban tanultakat és megnéztük a Vár nevezetességeit. Sétáltunk a Mátyás templom csodálatos épülete körül, megnéztük a Halász bástyát.
A délutánt a Hadtörténeti Múzeumban töltöttük, ahol Mátyás király korával ismerkedtünk. Kezünkbe foghattuk a korabeli fegyvereket, de nagyon vigyáztunk egymásra! Majd végig sétáltunk az izgalmas kiállításon. Láthattuk az 1848-49-es Szabadságharc huszárainak jellegzetes öltözékeit, fegyvereit, a csaták makettjeit. Majd az I. és II. világháborús katonaélet néhány jelentős állomását néztük meg.
Izgalmas és érdekes napot töltöttünk fővárosunkban!

Pákozd 2019

2019-04-16

A Honvédelmi Sportszövetség TÁM/6/2018 pályázatának köszönhetően az 1-2. osztályosok Pákozdra a Katonai Emlékparkba látogattak el, ahol a Hadapród programban ügyeskedhettek.
Részt vettek filmvetítésen, alaki képzésen, gránátot dobtak, tankot hajtogattak, majd kipróbálhatták a repülőszimulátort. A múzeumban megnézték a ’48-as ruházatot, fegyvereket.
Hazafelé jövet pedig megálltak a Miska huszárnál. Igazi kis kadétok lettek a mai nap!

Kalandozások a népmese birodalmában

2019-04-12

Folytatódnak a honismeretei élményprogramok a Kék Madár Programban
A Honvédelmi Sportszövetség TÁM/6/2018 azonosító számú pályázatán elnyert támogatás segítségével - a Kalandozások a népmese birodalmában témakörben – Écsi Gyöngyi népi mesemondó énekes bábjátékkal mutatta be a Szőlőszem Kálmán c. mesét. A meseelőadásnak a gyerekek is aktív résztvevői voltak. Gyöngyi ízes palóc beszédével, játékosságával, kedvességével pillanatok alatt elbűvölte a gyerekeket, aki végig figyelmesen, jókedvűen követték a mesejátékot. Igazi élmény volt!!

Versünnep 2019

2019-04-11

Ma, a Költészet napján újra a verseket ünnepeltük. Már hagyományosan több éve hirdetjük meg a családok közt ezen a napon, április 11-én, a Családi vers és prózamondó versenyünket. Minden osztályunkból volt vállalkozó tanulónk és szüleik. Nagyon kellemes, hangulatos délutánt töltöttünk újra együtt. Nagyon örülünk és köszönjük, hogy Mentovics Éva néni, Sarkadi Gabi néni és Geröly Kati néni vállalkozott a zsűri nem könnyű munkájára, és értékelték a versmondókat. A remek előadások között nem is tudtak igazán különbséget tenni, ezért osztott első, - második, - harmadik helyezés mellett döntöttek. Köszönjük a vállalkozó Családoknak az élményt! Reméljük jövőre még többen szeretnének szereplőként is részt venni ezen a remek kezdeményezésen.

Honismeretei élményprogramok a Kék Madár Programban

2019-04-07

A Honvédelmi Sportszövetség TÁM/6/2018 azonosító számú pályázatán elnyert támogatás segítségével - a Kalandozások a népi mesterségek birodalmában témakörben - nemezeltünk Kovács Anita nemezkészítővel. A kisebb gyerekek karkötőt, a nagyobbak pedig virágkitűzőt készítettek. Nagyon élvezték a foglalkozást, köszönjük!

Víziközmű Múzeum

2019-03-26

Látogatás a Víziközmű Múzeumba
A Víz világnapjához kapcsolódóan az első és a negyedik osztályosokkal sétáltunk el a múzeumba. Nagyon kedves vezetők segítségével bepillanthattunk a „vízműves” szakma szépségeibe. A két épületben berendezett kiállítás bemutatta a gyerekeknek az ivóvízellátást és a szennyvízcsatornázást- és tisztítást. Érdekes régi tárgyakat és eszközöket is megtekinthettünk.
Ez a foglalkozás is segített abban, hogy még jobban felhívjuk a figyelmet az édesvíz kincs védelmének fontosságára, a környezettudatos magatartásra.

Víz világnapja

2019-03-24

A Fenntarthatósági témahéthez és a Víz világnapjához kapcsolódóan a Római fürdőhöz kirándultunk a lelkes 3. c-s kékmadaras családokkal. Gyönyörű napsütéses időnk volt, és csodás helyen jártunk a Gaja patak mellett végighaladva. Vadregényes sziklafalakat, vízeséseket láthattunk az Országos Kéktúra útvonalán haladva.
Közben a TeSzedd akció keretében visszafelé a szemetet is összegyűjtöttük, de szerencsére már előttünk is jártak lelkes túrázok, akik ezt megtették, így nem sok maradt nekünk. Igazi csapatépítő, töltekező program volt, köszönjük azoknak a családoknak, akik velünk tartottak.

Március 15. a Kék Madárban

2019-03-17

A gyerekek napok óta ünnepi lázban égnek. Az énekek és versek tanulása mellett számos kézműves tevékenységet folytattak. Varrtak, illetve a nagyobbak gyöngyből fűztek kokárdát, készítettek nemzeti színű gumi-karkötőt, a fiúk építőelemekből márc.15-hez kapcsolódó feliratokat raktak ki.
Sokat dolgoztak csoportmunkában; összeszedték Magyarország jelképeit saját rajzaikban, korhű színpadképet alkottak, a nagyobbak időszalagot készítettek, történelmi személyek listájáról kikeresték a márciusi ifjak neveit, majd Petőfi életének főbb állomásait nézték át, a szabadságharchoz kapcsolódó képek neveit abc-rendbe sorolták. Tabletjeiken asszociációs játékot követően szóhálót készítettek, tankockákat oldottak meg. Megnéztük A kis dobos diafilmet is, ami nagyon tetszett nekik.
A nagyobbak megadott szavak alapján verseket írtak és illusztrációt készítettek csoportmunkában. Kossuth nótákat és a forradalomhoz kapcsolódó dalokat furulyáztak Zsóka nénivel. Együttműködési ügyességi játékokban gyakorolták a közös cél eléréséhez szükséges képességeket. Élőképben megformázták a magyar zászlót piros-fehér-zöld pólóba öltözve.
Jutka néni finom Kossuth kiflit sütött nekünk.
A 4. osztályosok a Laczkó Dezső múzeumi foglalkozásán az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tárgyaival ismerkedtek. Tárgyfelismerő játék során azonosították be a huszárok fegyvereit, egy eredeti 48-as kokárdát, krajcárokból készült Kossuth Lajost ábrázoló karkötőt, majd ezt követően kézműves foglalkozáson lőszertárolót készítettek.
Szerdai nap pedig Pákozdra látogattak le, ahol az iskola nyertes pályázatának köszönhetően izgalmas interaktív programokban részsültek. Részt vehettek a forradalom korhű alaki kiképzésén, filmet nézhettek a pákozd-sukorói csatáról, megismerkedhettek korhű katonai öltözékekkel. Bejárták a park zegzugos helyeit, fegyvereket foghattak kézbe, és ízelítőt kaptak a katonai élet egy pici szeletéből. Érdemes a családoknak is ellátogatni a pákozdi Katonai Emlékparkba!
A „kis elsős madarak” is lelkesen, tevékenyen vettek részt a játékos feladatokban, amikben felidézték a nagy nap eseményeit. Sokat kézműveskedtek: kokárdás puzzle-t, a Nemzeti Múzeumról óriás képet színeztek csoportmunkában, szalvétahuszárt, csákót hajtogattak, ragasztottak, nemzeti színű virágos képet, pillangót készítettek, kokárdát varrtak. Nagyon tetszettek nekik a csatáról, huszárokról szóló mesék is. A témához kapcsolódó figyelemfejlesztő feladatlapokat töltöttek ki. Végül csatarendbe álltak, meneteltek, és a kis huszárok megmérettettek a kardvívásban is.
Élménydús, tartalmas három nap volt!

Kék Madár bál

2019-03-03

Tegnap mi is elbúcsúztattuk a telet – reméljük valóban beköszönt most már a tavasz!
A megnyitót követően egy bűvész apuka „varázsolt el” bennünket. A talpalávalót Kiss Attila dj szolgáltatta. Köszönjük, hogy velünk együtt szórakoztatok, nagyon jól éreztük magunkat. „Jövőre Veletek ugyanitt!

Hulladék hét

2019-03-03

”Gazdálkodj okosan… a hulladékkal!” öko program
Iskolánkban járt az EcoCenter Közhasznú Alapítvány. Az aulában foglalkozásokat tartottak az 2-5. osztályos tanulóknak. Játékos formában népszerűsítették a szelektív hulladékgyűjtést és a rendezvény keretében érdekes kvíz-, sport-versenyeken, kézműves foglalkozáson vehettek részt diákjaink.
A gyerekek egészséges müzli szeleteket és lufit kaptak, az iskola számára pedig újrahasznosított papírból készült szelektív kukákat adtak át az alapítvány munkatársai.

Gazdálkodj okosan

Naprendszerünk bolygói

2019-03-03

Febr. 16-án a 3. c-sek az Agórában a mozgó Planetárium előadásában megnézhették a Naprendszerünk bolygói c. filmet, mely a messzi galaxisba repített bennünket. Kiegészítő programként betekinthettünk a Star Wars kiállításra is, mely szintén nagy élményt nyújtott. Láthattuk a táncoló, mozgó robotot is, mely mindannyiunkat lenyűgözött.

Projekt indító előadás a 4. c osztályban

2019-02-12

Bakonyi Csillagászati Egyesület
A mai nap folyamán a Bakonyi Csillagászati Egyesület egyik tagja, Ivanics-Rieger Klaudia látogatott el a Báthory István Általános Iskola Kék Madár tagozatába, ahol a 4. C. osztálynak tartott rendhagyó környezetóra keretében interaktív bemutatót. A főszerepet természetesen a meteoritok kapták. A gyerekek e kozmikus kőzetekkel barátkozva megismerhették Naprendszerünk kialakulásának történetét, hallhattak a meteoritok kialakulásáról és típusairól. Közben kézbe is vehették, és megvizsgálhatták azokat! A gyerekek lelkesedése és érdeklődése miatt pedig olyan témák is szóba kerültek, mint a dinoszauruszok kipusztulása. Ezen felül megismerkedhettek közvetetten kozmikus eredetű kőzetekkel is. A legügyesebb gyerekek közt több ajándék is kiosztásra került! A bemutató második felében a csapat egy digitális mikroszkóp segítségével szemlélhette meg a meteorit-gyűjtemény legszebb darabjait. A fennmaradó időben pedig lelkesen vették körül az asztalokat, hogy minden egyes darabot kézbe vehessenek, és így is megvizsgálhassanak. A remekül sikerült bemutató után a viszontlátás reményében búcsúztunk el egymástól!

Maci nap 2019

2019-02-10

Maci nap a Kék Madárban Az előző évekhez hasonlóan Mackó napot tartottunk a Kék Madárban. Szinte minden kisgyerek hozott magával erre a napra egy plüss mackót. Ők is aktív részesei voltak a napunknak. A macikkal foglalkoztak mind a négy osztályunkban. Az első osztályban bemutatkoztak a mackók, majd mesekönyveket nézegettek a gyerekek, macis puzzlet raktak össze, mandalát készítettek, táncoltak, énekeltek. A másodikosok ismerkedtek a különböző macifajtákkal, híres mackókkal, dalokat és verseket gyűjtögettek, képregényt készítettek. Jókedvűen énekelték és furulyázták a medvékhez kapcsolódó dalokat. A harmadikosok macifejet, ujjbábokat készítettek. Mackó kuckót építettek a kis vendégeiknek, furulyáztak, hegedültek és daloltak. Meséket gyűjtöttek és olvastak a mackókról. A negyedikesek megismerkedtek Jimboval, a hatalmas kodiak medve történetével. Gondolati térképet készítetettek a szöveg alapján, s elkészültek a kirakók is. Hintázó mackókat alkottak a kézműveskedés ideje alatt. Természetesen az idén is kinyitott a Maci Büfé minden osztályban, ahol olyan finomságokat kóstoltak a gyerekek, melyeket a brummogók is szívesen fogyasztanak. Ízlelgették a különböző lekvárokat, mézfajtákat, s nagy lakomát csaptak. S vajon visszament-e a mackó még téli álmot aludni és tovább tart-e a tél? Majd meglátjuk!

Mikulás

2018-12-06

Meglátogatott ma bennünket is a Mikulás bácsi a gyerekek örömére. Énekekkel, versekkel köszöntük meg a kedves ajándékokat. Reméljük, jövőre is eljön!

„Tök jó hét” a Kék madárban

2018-11-19

A témahét első napjára igazán kreatív töklámpások, tök- és zöldségfigurák készültek a kiállításra. Kedden, a délelőtt folyamán a 3. c-sek adták elő a Márton naphoz kapcsolódó kis műsorukat. Délután kézműves foglalkozásokon készültek szebbnél szebb alkotások, az udvaron pedig népi ügyességi játékokban próbálhatták ki ügyességüket a csapatok. Finom tökös süteményekkel, sütőtökkel és libazsíros kenyérrel vártuk a gyerekeket a Liba-Lujzi büfében.
Sötétedéskor kis lámpásokkal körbejártuk az iskola környékét, majd végezetül libás dalokkal zártuk a programot.
Nagy segítségünkre voltak a felső tagozatos volt kék madaras tanulók az egyes ügyességi állomásokon és a zsíros kenyerek elkészítésében is Köszönjük! Remek napunk volt! Szerdán Márton-napi vásárt tartottunk az aulában. Köszönjük a sok-sok szülői felajánlást; alkotásokat, süteményeket, és hogy árulták a szebbnél szebb, és finomabbnál-finomabb portékákat.
A gyerekek rajzokat, képregényeket, verseket, meséket készítettek a Márton legendához és a töknaphoz kapcsolódóan, amit pénteken értékeltünk.
Ricsi bácsi vezetésével délután népi libás énekeket tanultak.
Este a leendő iskolásokat vártuk Iskolanyitogató foglalkozásunkra.
Csütörtökön a Márton-napi legendával és különböző népi hagyományokkal foglalkoztunk, majd osztályonként totó, rejtvény, szövegértéses feladatlap, tankocka formájában adtak számot tudásukról a gyerekek.
A „Tök jó hét” zárásaként értékeltük a vidám, kedves alkotásokat, verseket, meséket és töklámpásokat. Örültünk a sok-sok alkotásnak.

Kicsi mese nagy mese, nincs lehetetlen semmi se!

2018-11-12

Mesék szárnyán repültek az első osztályosok ma Gerölyné Joó Kati néni segítségével. A kicsik csillogó szemmel hallgatták a meséket, lelkesen énekeltek, játszottak. Köszönjük Kati néni!

Közlekedésbiztonsági élményprogram

2018-11-12

A Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával Közlekedésbiztonsági élményprogramon vehettek rész iskolánk alsó tagozatos tanulói november 12-én. Igazi élményt jelentett, és reméljük, hogy segíti a gyerekeket a balesetmentes közlekedésben. A program mellett közlekedésbiztonsági eszközcsomagot – 6 rollert és láthatósági mellényt- és pedagógia segédletet is kaptunk. Köszönjük!

Mókás fizika interaktív kiállítás az Agórában

2018-11-10

A 4. osztályosok részt vettek a nagyon élménydús programon. Játékokon keresztül testközelbe kerültek a fizika legérdekesebb jelenségei: a fény, a hang, a gravitáció, az elektromosság és a mágnesesség, a folyadékok viselkedése és a nyomás törvénye is.

Állatkerti vetélkedő

2018-10-14

Az állatkert által szervezett Állatok Világnapja vetélkedőn a 2.c osztályos Aranyszarvas csapatunk, és a 4.c osztályos Vándorsólymok csapatunk is második helyezést ér el.
Az Aranyszarvas csapat tagjai: Gaál Kolos, Gaál Sámuel, Angyal Ervin, Lengyel Krisztián és Ursinyi Barbara.
A negyedikes csapat tagjai: Aramia Máté, Németh Boglárka, Várnagy Evelin, Kempelen Panna és Angyal Fruzsina.
Gratulálunk a szép teljesítményhez, és büszkék vagyunk Rájuk!

Szombati kirándulás

2018-10-13

Az október 13-i, szombati munkanapot a Bakonyban töltötte a 4. C kis csapata! Vonattal keltünk útra Veszprémből. Vinyén szálltunk le, s kalandos patakátkeléseken, domboldalak meghódítása után érkeztünk meg Porvára.Tüzet raktunk,nyársakat faragtunk és sült szalonnát csemegéztünk ebédre! Szerencsére sok szülő is elkísért minket, apraja és nagyja remekül érezte magát! Gyönyörű őszi napunk volt!

Népmese-nap 2018

2018-10-11

Kis „vándorszínházunk”, mely mesék előadására specializálódott, idei „turnéját” befejezte.
Az ellopott álmok c. mesét, mely Geröly Kati néni alkotása, ötször adtuk elő ebben a tanévben. Az iskolánkban, a Ringató oviban, ahol a Kuckósok és Erdei ovisok is megnézték, aztán a Bóbita ovi kicsinyeit örvendeztettük meg az előadással.
Olgi néninek, (Belső Lászlóné), Edit néninek (Bükiné Kadnár Edit) Ibolya néninek (Nagyné Orbán Ibolya) Melinda néninek, (Bányai Melinda) Kati néninek (Gerölyné Joó Katalin), Éva néninek (Mészáros Éva) és Ildi néninek (Mandákné Dévai Ildikó) köszönjük a lelkesedését, az idejét, amit a próbákra és nem utolsó sorban az öt előadásra szánt. Vidám perceket szereztek a gyerekeknek, jó élménnyel zárultak az előadások.
A mesebemutatók sorában az idei a 11. volt, most már hagyományként készülünk évről évre a mesenapra, melyet Benedek Elek születésének évfordulója kapcsán a Népmese napjához igyekszünk igazítani. Reméljük jövőre is folytathatjuk a sort, és egyre több kolléganőt és kollégát állíthatunk magunk mellé.

Immár 11. alkalommal ünnepeltük meg a népmese napját. Gerölyné Joó Katalin senior kolléganőnk „Az ellopott álmok” című meséje kelt életre a lelkes tanító nénik előadásában. A gyerekek előzetes feladatként álomfogókat készítettek. Öröm volt nézni a szebbnél szebb alkotásokat. Köszönjük az élményt.

Állatok világnapja

2018-10-08

Kisállat-bemutatóval ünnepeltük az Állatok világnapját. A gyerekek elhozhatták kis házi kedvencüket, és néhány szóban bemutathatták őket. Láthattunk, megsimogathattunk kutyákat, cicákat, nyulat, hörcsögöket, gekkókat, teknősöket. Igazán nagyon élvezték a gyerekek! Felhívtuk a figyelmet a felelős állattartásra is.

Elsősök az egyetemen…

2018-10-05

A pályaorientációs napon az 1. c osztály ellátogatott a Pannon Egyetemre, ahol Robotika témakörben hallgattunk nagyon érdekes előadást. Utána közelről is megnézhettük, kipróbálhattuk a robotokat. Élményekben gazdag napunk volt! Köszönjük a szülői szervezést!

Agyagozás

2018-09-28

Milló Ildi nénivel mesefigurákat formáztak meg a gyerekek agyagból. Nagyon élvezték az alkotást, kedves, szép munkák születtek. Köszönjük Ildi néni!

Családi kirándulás 1.c

2018-09-22

A Szüret projekt zárásaként vasárnap családi kiránduláson vett részt az 1.c osztály a Somlóra. A borongós idő ellenére több mint nyolcvanan vágtunk neki a túrának. Az első cél a Szent István kilátó volt, ahol a gyönyörű látvány feledtette a megpróbáltatásokat. Pihenő és játék után a Tornai Pincészetet látogattuk meg, ahol bepillanthattunk a borkészítés rejtelmeibe. Remek hangulatban telt az első csapatépítő kirándulásunk.

Megérkeztek az elsős kis "madarak"!

2018-09-19

Vidám, játékos ismerkedést tartottunk a Betekints-völgyben. Apraja-nagyja jól érezte magát!

Szüret a Kék Madárban

2018-09-19

2018. szeptember 19-én hagyományaink szerint szüreteltünk a Kék Madárban. Vidám énekelve,dobszó mellett vonultunk az iskola udvarára. Villámgyorsan, futva szedtük a szőlőt kis kosarainkba, nehogy a csőszök elkapjanak minket. Aki a nagy munkában megéhezett, édes és sós aprósüteményt falatozott. Mire elfogyott a szőlő, olyan jó kedvünk lett, hogy táncra is perdültünk! Sok-sok kicsi gyermekkéz nyomkodta az édes bogyókat, hogy aztán szülők segítségével finom must csurogjon a poharainkba. Felső tagozatos "madaraink" érdekes feladatokkal várták az akadályversenyen részt vevő csapatokat. Volt szőlőszem válogatás, madár röptetés, vízhordás,kirakózás, mezítlábas ösvény. Színes gyümölcskosárkák, vidám sünik, szőlőfürtök készültek a kézműves foglalkozások alatt.

Erdei iskola Gyenesdiáson 3.c

2018-09-10

Az idei tanévet vízparti iskolával kezdtük a harmadik osztályos kismadarakkal.
Első nap megnéztük a madárgyűrűzést a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson, majd ellátogattunk a Kutatóházhoz, Matula bácsi kunyhójához szakvezetéssel.
Szállásunk a gyenesdiási Vadóc tanya ifjúsági táborban volt, ahol szabadidőben nagyokat játszottak a gyerekek.
A második napon nagy túrát tettünk Nagymező kirándulóközponton keresztül a Természet Házához, ahol interaktív, játékos tárlatvezetéssel megismerhettük a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit.
A harmadik napot Keszthelyen töltöttük. A Festetics kastély látogatását megelőzően egy kis rövidfilmet láthattunk, ami sokat segítet abban, hogy bepillanthassunk a Festetics család életébe, a kastély építési folyamatába. Linómetszetet is készítettünk múzeumpedagógiai foglalkozás keretében. Nagyon élvezték a gyerekek a madárházat is, ahol a tenyerükből etethették a különböző madarakat. A Vadászati kiállítás és a Vasút modell kiállítás is maradandó élményt nyújtott.
Csütörtökön a helyi népi mesterségekkel ismerkedtünk, délelőtt ellátogattunk egy kovácsműhelybe, ahol megmutatta a mester a kovácsolás minden csínját-bínját. Végül egy-egy szerencsepatkóval távozhattunk, amibe mindenki belekalapálhatta a szerencséjét.
Délután kézműves foglalkozáson a bőrből kulcstartót, gyöngyökből karkötőt készítettünk.
Természetesen nem maradhatott el a fürdőzés sem, hiszen csodás nyárvégi időjárásunk volt. A diási játékstrand remek lehetőséget adott az esti nagy játszásoknak. Az év fagyizójában, a Bringa-tanyán pedig finom fagyival hűsítettük magunkat.
Pénteken a szülők jöttek értünk, és közösen megnéztük a Nagymezőn a Festetics-kilátót, illetve végigtornásztuk az erdei tornapályát, amit egy kékmadras szülő, Horváthné Merse Bernadett tervezett anno. Hazafelé még megálltunk Vonyarcvashegyen a szent Mihály kápolnánál, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. Remek hetünk volt, sok-sok élménnyel!

Családi kirándulás 4.c

2018-06-10

Nagyon szép, nyugodt környékre, az Őrségbe mentünk a szülőkkel együtt kirándulni. Maga a természet szépsége és hangulata, ami a leginkább megragadó volt.
Első úticélként meglátogattuk Celldömölkön a Kemenes Vulkán Parkot, ahol vezetőnk segítségével kipróbáltuk az interaktív kiállítás minden részletét. Ezután elindultunk Vulkántúrára a festői szépségű Ság hegyre. Itt egy kicsit eltévedtünk, de ettől lett igazán kalandos, izgalmas az utunk. Páratlan élmény volt. A cél ezután Szőce volt, ahol a Lápok házában megnéztük milyen élőlényeket kell keresnünk majd a lápréti sétánkon. A nagy melegben, kicsit elcsigázottan érkeztünk meg Hegyhátszentjakabra, ahol a szállásunk volt. Elhelyezkedés után néhány szülő nekiállt a vacsorát főzni, a nagy csapat pedig megmártózott a Vadása-tóban. Pihenés után a gyerekek tartottak akadályversenyt a szülőknek, igazán jó hangulatúra sikeredett. Az Apák napi köszöntés sem maradt el, a tábortűznél pedig megtartottuk a „Ki mit tud”-ot.
Második nap a pankaszi szoknyás haranglábat, majd Magyarszombatfán a Fazekas-házat, Veleméren a XIII.sz-i /Árpád-kori/ római katolikus templomot - a fény templomát tekintettük meg. Szalafő-Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttest (skanzent) látogattuk meg. Itt kézműves foglalkozások voltak a gyerekeknek: korongozás, mézeskalács sütése és népi játékokat játszottunk az udvaron. Közben a felnőttek szabadon feltérképezték a helyet, meglátogatták a tökmagsajtoló műhelyt, bioportát. Hazafelé a Hársas-tónál még megálltunk, volt, aki rövid sétát tett a tanösvényen, többen megint jó nagyot fürödtek a rekkenő hőségben. Nagyon kellemes napokat töltöttünk együtt, reméljük maradandó élményeket szereztünk a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Családi kirándulás 1.c

2018-05-24

Osztályunk első családi kirándulásán vettünk részt május 25-26-án a Balaton felvidéken. Pénteken a hajnali eső után mindenki izgatottan várta az indulást. Szerencsére az eső elállt, így megkezdhettük az úrkúti őskarszt felfedezését. Utána Dörgicsére érkeztünk, ahol egy izgalmas túrán vettünk részt. Az időjárás kedvezőtlenre fordult, így programunkat a Tapolcai-tavasbarlangban folytattuk. ahol megcsodálhattuk a föld alatti vízi világot. A 3D-s mozifilm levetítése után egy szűk kis barlangrendszerben élvezhettük a csónakázást. Szerencsére ez idő alatt a nap is kisütött, így kellemes sétát tettünk Tapolcán a Malomtónál.

Az estét Vonyarcvashegyen egy kempingben töltöttük: bográcsozással, akadályversennyel, Ki, mit, tud?-al és egy fergeteges Apák napi műsorral.

Másnap a balatongyöröki Szépkilátó megtekintése után, megmásztuk a Szigligeti várat, ahonnan páratlan panoráma tárult elénk, majd egy Lovagi bemutatón is részt vehettünk. Egy kellemes ebéd után pedig egy könnyed hajókázással zártuk programunkat.

Minden bizonnyal nagy élmény marad számunkra a kirándulás és örömmel láttuk, hogy egy jó hangulatú, összeszokott csapattá alakultunk a végére.

családi kirándulás 3.c

2018-05-11

Május 11. és 12.-én két napos családi kiránduláson vett részt a 3.c osztály. Első nap megnéztük a kisbéri Mini Magyarország Makettparkot, lovagoltunk a kisbéri Királyi lovardában. Komárom felé vettük az irányt, ahol idegenvezetők segítségével bejártuk az erőd kazamata rendszerét,a gyerekek pedig interaktív foglalkozás keretében régi lőfegyverekkel ismerkedtek. A foglalkozásvezető segítségével lőttek. Még ágyút is sütöttünk el! Este egy komáromi kempingbe érkeztünk: itt a szülők által bográcsban készített vacsora után Ki, mit, tud-oztunk, fociztunk.

Másnap reggel Tata felé indultunk, ahol végigsétáltunk az elvarázsolt világot idéző Fényes tanösvényen. A tatai várban a gyerekek részt vettek egy kézműves foglalkozáson, szüleik pedig gyönyörködtek a vár teraszáról nyíló panorámában. A közös ebéd után Samu, a vértesszőlősi előember nyomába szegődtünk, és megismerkedtünk az itt talált leletekkel.

Sok-sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak.

Kékmadaras kerékpártúra 2018

2018-04-27

Fenntarthatósági Témahét – Kékmadaras kerékpártúra április 27.
Kerékpártúrával zártuk a témahetet. Igazán nagyon ügyesek voltak a kicsik, hősiesen tekerték le a távot Szentkirályszabadja játszóteréig és vissza. Igazi tavaszi kimozdulós időnk volt, a tavasz színeivel és illatával. Természetesen nagy segítségünkre voltak a szülők is!

Rendőrségi bemutató

2018-04-23

Április 23-án a rendőrség munkájával ismerkedhettek a 2. osztályos "kismadarak". Élménydús délelőttöt töltöttek a rendőrautók, motorok, rabszállító kocsi között, felpróbálhatták az öltözékeket, bemutatót láthattak arról, hogy lehet leszerelni a "rosszfiúkat" Köszönjük a lehetőséget!

Bemutató óra 2018

2018-04-17

A székesfehérvári POK által szervezett tavaszi pedagógiai napok keretében bemutató órát tartottunk április 17-én a 3. C osztályban. A kékmadaras osztályban interaktív tábla és tabletek segítségével készültek a gyerekek a Föld napjára. Külsős intézmények pedagógusai is ellátogattak hozzánk! A résztvevők ismerkedhettek a Kahoot!, a Google Classroom, a Word Art és a Learningapps alkalmazásokkal! A harmadikos kisdiákok már ügyesen dolgoznak ezekkel!
Az órát Vörösháziné Czicza Noémi szervezte és vezette!

Költészet napi versünnep

2018-04-12

Április 12-én, a Költészet napjához és az Országos Versünnephez kapcsolódóan megrendeztük a már hagyományos saját, családi Versünnepünket.
Minden alsós osztályunkból képviseltette magát több család is, s nagy örömünkre több óvodás kistesó is vállalkozott a vidám szavalásra.
Újra sikerült egy nagyon kellemes, meghitt és vidám hangulatot teremtenünk, élményeket szereznünk a nézőknek, a szavalóknak és a zsűrinek is, akikről elmondhatjuk, hogy igazán szakmai volt. Az országos Versünnep delegáltjaként Juhász Róza művésznő érkezett hozzánk, Mentovics Éva költőnő már 3 éve segít a döntésben, Sarkadi Gabi néni már az elejétől szívesen vesz részt a munkában, ahogy Geröly Kati néni is. A sok színvonalasan előadott versek közül a zsűri döntése alapján Kovács Zsófi 2.c osztályos tanulónk és öccse, Gergő képviselhet bennünket az országos döntőn.
Minden résztvevőnek köszönjük a felkészülést és a szép verseket!

Március 15 témahét

2018-03-11

A megnyitó napján a gyerekek és a felnőttek piros, fehér, zöld pólóba öltöztek, és a tornateremben „élő kokárdát” formáztunk. Elénekeltük közösen a Nemzeti dalt a Kormorán együttes háttérzenéjével, és ismertettük a gyerekekkel a heti programokat, rajz-illetve vers-, meseíró pályázatokat.
Minden osztály elkezdte a kézműves tevékenységeket, és nekiállt a vállalt feladatának is, melyeket a záró napon mutattak be egymásnak; készült többek között csoportmunkában társasjáték hozzátartozó feladatkártyákkal, prezentációval támogatott előadás, lapbook, papír-vár.
Az egyik délután „huszáros” ügyességi vetélkedőn vettek részt az osztályok a tornateremben.
A kézműves tevékenységek alkotásaiból piros-fehér-zöld színben pompáztak a termek és a folyosó is.
Mivel a szombati nap is iskolai nap volt, ezért igyekeztünk kicsit könnyedebbé, élményszerűbbé tenni. Felfedező portyára indultunk a városban, és összegyűjtöttük azokat az utca-, intézményneveket, emléktáblákat, melyek a környékünkön az 1948/49-es Szabadságharchoz és a hőseihez kapcsolódnak. Természetesen egy kis játszóterezésre is sor került a tavaszi napsütésben. Mire visszaértünk, az egyik szülő nemzeti színű gyümölcsfalatkával vár bennünket.
Témahetünk záró napján forgószínpad-szerűen vettek részt az osztályok az interaktív történelmi játszóházunkon.
A „Pilvax-kávéházban” a negyedik osztályosok által készített prezentáció segítségével megismerkedhettek a legfontosabb eseményekkel, helyszínekkel, miközben jegyzetelniük kellett, hiszen memóriafeladatot is kaptak. Jutalmul pedig Jutka néni által sütött finom Kossuth kiflit ehettek.
A „Szabadságharcos toborzóban”megnézték A kisdobos c. diafilmet, Kossuth nótákat tanultak, ritmushangszerekkel kísérve. Meghallgatták Kossuth eredeti hangját – a toborzó beszédét - gramofonos felvételen. Majd történelmi dráma játékot játszottak.
A „Történelmi kaszinóban” játékos feladatok segítségével idézték fel a szabadságharcról tanultakat. A harmadikosok által erre az alkalomra készített társasjátékot, „Ki vagyok én?” játékot, labdadobálós figyelemfejlesztő játékot játszottak. Képkirakók segítségével fogalmaztak meg mondatokat, párosítottak, illetve sorba rendeztek eseményeket, helyszíneket.
A „Reformkori Divatházban” egy kis időutazáson vehettek részt a gyerek. Prezentációt néztek reformkori ruhákról, a képek segítségével „felöltöztettek” egy-egy fiút és lányt. Körberajzolták egy társukat, és ruhát rajzoltak rá csoportmunkában. Felpróbáltak régi fejfedőket: cilindert, főkötőt, pártát, csákót.
Délután dobszóval toborzott huszárokat Hajdu Péter bácsi, majd ezt követően huszáros játékokra került sor az aulában, felelevenítettük a Vörös sipkások életét. A negyedik osztályosok elénekelték a Kossuth Lajos azt üzente c. szabadságharcos toborzódalt dobszó kísérettel, a másodikosok pedig a Még az mondják nem illik c. dalt furulyázták el kánonban. Majd díjaztuk a kiemelt teljesítményt nyújtó tanulókat a rajz- és versíró pályázat műveiért.

"Erőforrásom a családom" rajzpályázat

2018-02-19

A Kukkantó Baráti Kör Egyesület által meghirdetett "Erőforrásom a családom" rajzpályázat iskolánk Kék madaras tanulói kiemelkedő eredményeket értek el. Több mint 150 pályaműből Kovàcs Zsófia (3.c) rajza első helyezést, Gál Blankáé (3.c) második helyezést ért el. Különdíjat kapott az 1.c osztály pályázata, és Linderman Boróka (1.c) rajza.

Kék madaras szülői bál 2018

2018-02-16

Sokadik alkalommal került ismét megrendezésre a hagyományos farsangi bálunk. Remek hangulatban töltöttünk el egy nagyon kellemes estét a jelenlegi és volt kék madaras szülőkkel. Mindig nagy öröm számunkra, ha kötetlen formában szórakozhatunk, beszélgethetünk, táncolhatunk. Külön jóleső érzés, hogy a már felnőtt-korú, egyetemista, középiskolás, felső tagozatos volt diákjaink szülei is rendszeresen visszatérnek ezekre az alkalmakra! Szeretünk EGYÜTT lenni!

Maci-projekt a „Kék madárban”

2018-02-05

Febr. 2-án, pénteken érdekes napra ébredtünk. Egy csomó kisebb és nagyobb maci masírozott a Báthory iskola Kék madaras osztályaiba, hogy megünnepeljék a gazdijaikkal a Maci napot, és bemutatkozzanak a beszélgető-körben. A népi megfigyelések alapján úgy is kibújtak az odúikból, hisz nem látták meg az árnyékukat, így a gyerekekkel töltöttek egy emlékezetes napot.
Építettek odút, hogy az osztályban is tudjanak pihenni, szójátékoztak, macis közmondásokat, szólásokat gyűjtöttek, érdekes maci neveket jegyeztek a füzetükbe, színes rajzokat, képeket készítettek, megismerkedtek a Mackó naphoz köthető jóslásokkal, matematika órán macis feladatokat oldottak meg, tornaórán a medvék és a mormoták játszottak együtt! Magyar órán izgalmas történeteket olvastak a mackókról, szövegértési feladatlapot oldottak meg a koaláról. Összegyűjtötték a mackók tulajdonságait. Mindeközben megéheztek, és finom mézzel kent kalácsot csemegéztek! A szülők jóvoltából finom mackó-süteményt is megkóstolhattak.
Furulyaszóval próbálták táncba hívni a medvéket.
Akkora kedvet kaptak kis barátaink az iskolához, hogy ezen a héten is ellátogatnak még, hogy a maci projektben is részt vehessenek.
S a tél marad-e?
Majd meglátjuk!

Diákíró pályázat: Vízuniverzum

2018-01-08

Veszprémi Báthory István Általános Iskola és
Köznevelési Típusú Sportiskola
8200 Veszprém, Halle u. 10.
a
Pro Civitate díjas
Kék Madár Személyközpontú Pedagógiai Programot gondozó
Kék Madár Alapítvány
8200 Veszprém, Halle u. 10.
a
Laczkó Dezső Múzeum
8200 Veszprém, Erzsébet stny. 1.

pályázatot ír ki
az általános iskolai felső tagozatos és
középiskolás diákok számára.
Részletek

Veszprémi Vakáció pályázat

2018-01-05

Veszprémi Vakáció Országos Vers és prózaíró pályázat különdíját kapta az első c osztály.

Karácsonyi projekt

2017-12-13

Mint minden évben, idén is több héten keresztül tartott az adventi időszakhoz kapcsolódóan a Karácsony projektünk. Igyekeztünk minden jeles napról közösen megemlékezni, és kedves ajándékokkal, műsorokkal készültünk az ünnepekre. A szülők és a gyerekek segítségével „ünneplőbe öltöztettük” a tantermeket és a folyosókat is.
András napjához kapcsolódóan András-kereket készítettünk párjóslási játékként, Borbála ágat hajtattunk - az utolsó napra szépen ki is virágzott a cseresznyeágunk. Lelkesen, kedves kis műsorral vártuk a Mikulást. Luca napján a 3. osztályosok „kotyolással” kívántak bőséget nekünk, és természetesen Luca-búzát is ültettünk, hogy odakerülhessen a családoknál az ünnepi karácsonyi asztalra.
A szülők és a gyerekek is kreatív, ötletes ajándékokat készítettek egymásnak, illetve az angyalkázási hétre is.
Mézeskalács-készítő pályázatot hirdettünk, melyre szebbnél szebb alkotások készültek.
Természetesen a gyerekekkel közösen is sütöttünk mézeskalácsot. Milló Ildi néni vezetésével pedig agyagból megformáztuk a három királyokat, illetve angyalokat.
Minden osztály meghitt műsorral készült a szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek. A negyedik osztályosok a Kék madár meséjét dolgozták fel, amit közösen is megnézhettünk, és újra átbeszélgettük ezt követően a „madaras” érékeinket. Ők jutalmul megnézték közösen a moziban az Igazi csoda című filmet, ami tanulságos történet a másság elfogadásáról.

Mikulás a „Kék madárban”

2017-12-06

Ma ellátogatott hozzánk is a Mikulás. Az aulában vidám énekszóval vártuk, majd minden osztály kis műsorral kedveskedett. Ezt követően végigjárta az osztályokat a Mikulás, és néhány személyes, szívhez szóló mondat kíséretében átadta az ajándékokkal megrakott kis zsákokat.
Az 1. és 2. osztályosokkal ellátogattunk Balatonfüredre a Lóczy-barlangba, ahol miközben gyönyörködtünk a csodálatos képződményekben, megismerkedhettünk - végigjárva a kis lámpásokkal megvilágított helyszíneket - Szt. Miklós legendájával.
Volt nagy meglepődés, amikor a barlang Mikulása előbújt egy üregből, és megajándékozott bennünket.
Míg várakoztunk, hogy bejuthassunk a kis barlang-túrára, addig megmásztuk a Jókai kilátóhoz vezető ösvényt a Tamás-hegyen. Nagyon szép kilátás nyílt a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre.
Élményekben gazdag napunk volt!

„Tök jó hét”

2017-11-22

„Tök jó hét” és Márton nap
Ebben az évben is megtartottuk a „Tök jó hetet” kiegészítve Márton nappal.
Az előzetes meghirdetett pályázatra nagyon kreatív, ötletes tökfigurák, és őszi termésbábok illetve rajzok, mesék készültek. Ezeket az iskola aulájában állítottuk ki.
A témahét első délutánján játékos akadályversenyen vehettek részt a csapatok; tököt gurítottak, magokat válogattak, Szent Márton történetét tették sorrendbe, puzzlet raktak ki, tollat fújtak és „libát tömtek” kukoricával.
A napot sötétedéskor - a szülőkkel közösen - lámpás felvonulással zártuk, és libás énekeket énekeltünk. Holnap kézműves foglalkozásokkal folytatjuk.
„Tök jó hét” 2. napján délelőtt a harmadikosok köszöntötték egy kedves, hangulatos műsorral az osztályokat az aulában, illetve origami foglalkozáson H. Vass Ildi nénivel Szent Márton képét hajtogathatták meg a gyerekek. Délután a kézműves foglalkozásokon osztályonként más-más tevékenységben kreatívkodhattak. Libákat készítettek különböző technikákkal, illetve tököt mozaikoztak tökmagokkal, amiket utána megfestettek. Felső tagozatos volt diákjaink finom libazsíros kenyeret kentek nekünk, illetve a szülők, nagyszülők sütőtökkel kedveskedtek. Így a Márton-napi lakoma sem maradt el, - biztosan nem fogunk az év további részében éhezni!
A Tök jó hét 3. napja:
A délelőtt folyamán egy kis első osztályos tanítványunk osztotta meg velünk a meséjét, ami igazán kedves és ötletes volt. Büszkék vagyunk rá, hogy már most ilyen szépen fűz történetet!
Délután nyitottuk meg a Márton-napi vásárunkat, ahol a szülők és középiskolás volt diákjaink által elkészített kézműves termékeket, süteményeket árultuk.
Ez a nap leginkább az iskolanyitogató jegyében telt, szeretettel fogadtuk az érdeklődő nagycsoportos óvodásokat és szüleiket. A libás műsort követően több helyszínen zajlottak kézműves-, illetve ügyességi foglalkozások. A gyerekek készíthettek kis lámpást dekopázsolással, sógyurmából libát kis fészekbe, ügyességi feladatokat oldottak meg. Pihenésképpen Liba Lujzi büféjében sült tökkel, libazsíros kenyérrel és teával csillapíthatták éhségüket, szomjukat, illetve a vásárban vásárolhattak maguknak portékát.
Az együttlétet lámpás felvonulással és közös énekléssel zártuk. Örülünk, hogy ilyen sokan ellátogattak hozzánk!
Nagy segítségünkre voltak ezen a napon is felső tagozatos és középiskolás volt diákjaink a programok előkészítésében, lebonyolításában.

A „Tök Jó hét” záróeseményeként értékeltük az elkészített pályaműveket: kis meseírókat, rajzmestereket és tökfaragókat! Minden Madaras osztály apró jutalomban részesült a heti aktív részvételért! Jövőre újra TÖK JÓ HÉT! Külön köszönet a szervező kékmadaras tanító néniknek az eseménydús hétért!

Olvasni jó!

2017-11-10

Szeretnénk minél több könyvbarátot toborozni, ezért Kék Madaras gyerekek látogattak el a Kuckó Tagóvodába, ahol felolvasták A róka és a libák című mesét. A kicsik csillogó szemmel hallgatták a történetet.

Vásári készülődés a „kék madárban”

2017-11-08

Lelkes szülők, középiskolás volt diákjaink ötletes ajándékokat készítettek a Márton-napi vásárunkra. Remekül telt a közös alkotómunka, felidézve a hagyományos őszi társas együttlétek hangulatát. Bár nem kukoricát morzsoltunk, illetve tollat fosztottunk, de alkotás közben jókat beszélgettünk, nevetgéltünk. Igazi csapatépítő program volt.

Budapest projektzáró bemutató a 4.c-ben

2017-10-26

A budapesti honismereti iskolában tanultakat, tapasztaltakat dolgozták fel a 4.c osztályosok egy projekt keretében. Közel két hónapos munkájukat mutatták be nagy sikerrel a szülőknek, vendégeknek október 26-án délután az iskola aulájában. Megtanulták a prezentáció készítését, társasjátékok, feladatlapok, kártyajátékok, makettek készültek. A munkában az egész osztály nagyon lelkesen részt vett.

Hétvégi események

2017-10-21

A Báthyory iskola 3. c osztályos KisMadarai az elmúlt hétvégén sportrendezvényeken vettek részt!

Szirbek Titusz a várpalotai futóversenyen 1. helyezést ért el, az eplényi Spartan race küzdelemben a 10. helyen ért célba.
Szintén a Spartan racen Angyal Fruzsina a lányok között 1. helyen, Till Erik pedig a 6. helyen végzett!
Gratulálunk a lelkes sportolóknak! Büszkék vagyunk Rátok!!!

Szüret 2017

2017-10-17

Ebben a tanévben is megtartottuk az őszi ünnepkörünkhöz tartozó szüreti mulatságot. Vidám énekszóval, dobos kikiáltóval jártuk körbe az iskola környékét, közben pogácsával kínáltuk a járókelőket és az iskola tanulóit. A felvonulást Hajdu Péter táncháza zárta, majd a hagyományos szőlőlopás vette kezdetét. Nagy izgalommal várták a gyerekek ezt a játékot, de hasonlóképpen készültek fel a felsős tanulókból álló "csőszök" is. Ezután elkészítettük a finom mustot, lelkesen segítettek a kis elsősök a szülőknek. Az udvaron népi játszóházban próbálhatták ki ügyességüket a gyerekek, a tantermekben pedig kézműves foglalkozáson készíthettek kis emléket a szüretről. Nagyon sikerrel zártuk ezt a programot is, bizonyítják a fényképeken látható boldog gyermekarcok!

Kirándulás a Somlóra

2017-09-29

Szombaton családi kirándulást szervezett a 4. c osztály. A többség vonattal utazott, de voltak, akik egyéb programjaik miatt autóval érkeztek a hegy lábához. Nagy lendülettel vágtunk a Somló megmászásának, ami a vége felé már kicsit lankadóban volt. A szép időjárás, és a gyönyörű kilátás feledtette „megpróbáltatásainkat”. Egyik tanulónk nagyszüleinek pincéjéhez is ellátogattunk, ahol finom zsíros kenyér várt bennünket vöröshagymával, és még egy kis szőlőt is szüretelhettünk. A visszafelé úton a fél hegyet megkerülve értünk a vasútállomásra. Mindenki kellemesen elfáradt a csodás őszi időben.

Deák futás sikerek

2017-09-22

Az idei évben is leindultak a vállalkozó szellemű KisMadaraink a Deák futáson.
A 3. c osztályból dobogón végzett:
Nagy Zsófia 1. helyezett
Kiss András 2. helyezett
Gál Blanka 3. helyezett

További szép eredményt ért el:
Angyal Fruzsina 5. helyezett
Till Erik 5. helyezett
Gratulálunk a lelkes résztvevőknek!

Erdei iskola Bakonybélben 2. c

2017-09-15

Szeptember második hetében négy napra erdei iskolába indultunk a második osztállyal. A szállásunk csodás erdei környezetben, a Gerence patak mellett volt Bakonybélben. Az első napon, mielőtt a szállásra érkeztünk volna, Melinda tanító nénink segítségével felfedezhettük a Bakony mai és valaha élt élővilágát a Zirci Természettudományi Múzeumban. Az indulás reggelén még izgultunk, hogy az esős idő miatt barangolhatunk-e a cseszneki vár falai között. De a Zircet elhagyva már láttuk, hogy senki és semmi nem akadályozhatja meg, hogy elfoglaljuk a várat! Érdemes volt, hisz fentről körbenézve csodás panoráma tárult elénk.
A szállásra érkezés után már vártak ránk a Monostorban, ahol a gyerekek perselyt készíthettek és beletanulhattak a könyvkötés mesterségébe is.
Másnap a Gerence-patak élővilágával ismerkedtek meg másodikosaink. Igaz a „halászat” során pár gumicsizma belül is vizes lett, de szárazba öltözve, lelkesen vizsgálták Karcsi bácsival a kifogott parányi lényeket! Délután Mészáros Éva nénivel lehetett színes köveket festeni, majd együtt kisétáltunk a Szent-kúthoz, ahol egy interaktív óra keretében ismerkedhettek meg a hely történetével, érdekességeivel. A nap végén még igazi űrutazáson is részt vehettünk a Pannon Csillagda termeiben bolyongva. Mondanom sem kell, hogy az esti kakaózással egybekötött diavetítés alatt már egypár gyerek a széken ülve elbóbiskolt!
Csütörtökön még megnéztük az Erdők Házát, délután, a szálláson lelkesen készültek a karkötők és a tarisznyák, sőt még egy kis rókavadászatra is volt időnk! Az esti órákat sem pihenéssel töltöttük! Kisétáltunk a patakpartra denevért simogatni, majd egy igazi bátorságpróbán is részt vehettek a gyerekek: mindenki bátran helytállt!
Az utolsó napon már a szülők is csatlakoztak hozzánk. Együtt kivonatoztunk a Gyilkos-tóhoz, majd megmásztuk az Odvaskői-barlanghoz vezető lépcsőket. A barlangtól lefele jövet már kissé fáradtan, de élményekkel telve baktatott mindenki a kisvonathoz!
Olyan 4 nap van mögöttünk, amire mindig jó lesz visszaemlékezni: szép és felejthetetlen emlékekkel lettünk gazdagabbak!

Erdei iskola Keszthelyen a 3. c-vel

2017-09-08

Az idei tanévet is hagyományaink szerint erdei iskolával nyitottuk. Szeptember első hetében Keszthely és környékét barangoltuk be. Bejártuk a Kányavári-sziget zegzugos ösvényeit, s meglestük a szigetre érkező madárvilágot. Meglátogattuk Fekete István „kunyhóját”, játszottunk házának kertjében. Felfedeztük a Keszthelyi-hegység csodálatos ösvényeit, a Nagymezőn piknikeztünk is. Túráztunk, felmásztunk Festetics kilátóba, az állatparkban őshonos magyar állatokat simogattunk. Természetesen Keszthely nevezetességeit a Festetics kastélyt, a Balaton Múzeumot, a partot is bejártuk. Nagyokat sétáltunk, hajóztunk a Balatonon! Esténként nagyokat játszottunk, s ismét egymásra hangolódtunk a hosszú nyári szünet után. Tartalmas hetet töltöttünk együtt!

Honismereti tábor 4.c

2017-09-04

Az idén is táborral kezdtük a tanévet. Budapest nevezetességeivel, közlekedésével, szabadidős lehetőségeivel ismerkedtünk. Élmény- és információ gazdag foglalkozásokon voltunk a Nemzeti-, Természettudományi-, és a Mezőgazdasági múzeumban. Látogatást tettünk a Parlamentben, Szemlő-hegyi-barlangban, a Budai Várnegyedben, a Hősök terén, Gellérthegyen, a Margitszigeten, a Tarzan parkban, a Gyermekvasúton, Libegőn. Sok ismerettel gazdagodtunk a négy nap során.

Találkozók - 1. osztály

2017-08-25

Hagyományosan augusztusban tartottuk az ismerkedős kirándulásunkat a leendő kis elsősökkel a Betekints-völgyben. A szülők, testvérek is részt vettek a vidám, izgalmas délelőttön. Csoportos játékokkal, sorversenyekkel és kötetlen beszélgetéssel színesítettük a programot. Az évnyitó előtt még egyszer találkoztunk, de már az iskolában! A szülőkkel kifestettük a tanulói szekrényeket, a gyerekekkel virágot ültettünk az osztályunk ablakaiba, dekorációt készítettünk, megnéztünk minden fontosabb helyet, majd egy közös labdázással zártuk a délutánt. Így már az első napon magabiztosan, mosolygósan léptek be a terembe, az ismerős arcok közé a kék madár "fészekbe".

Balaton-kerülő kerékpártúra

2017-08-18

Hagyományainkhoz híven a nyári szünetben ismét körbe kerékpároztuk 3 nap alatt a Balatont.
Igazi kihívást jelent ez minden évben a vállalkozó családok számára, éppen ezért mindenkit elégedettséggel, büszkeséggel tölt el, amikor aztán teljesítjük a 217 km-es távot. Szerencsére az időjárás is kedvezett, megúsztuk eső nélkül, egy kicsit a szembeszél nehezítette időnként a haladásunkat. Jövőre újra nekivágunk!

Családi kirándulás a Káli-medencében – 1.c

2017-06-14

Első osztályosainkkal hagyományosan a Káli-medence természeti szépségeit fedeztük fel.
Útközben megálltunk Óbudaváron, ahol megnéztük a mosóházat és a Szentendrei Skanzenben felállított templom eredetijét. Ezután megmásztuk a hegyestűt, ahol csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk. A szentbékkállai kőtenger hangulata mindig egyedi, természetesen az Ingó-kő birtokbavétele sem maradhatott ki. A Kornyi-tónál is megálltunk egy rövid ideig, itt valóban azt érezhettük, hogy a Káli-medence szívében vagyunk, minden irányban körülvettek bennünket a Balaton-felvidéki tanúhegyek. A Salföldi major volt a következő úti célunk, innen lovas kocsikkal mentünk ki a buja természeti környezetben megbúvó Pálos kolostorhoz, majd a majorba visszaérkezve lovasbemutatón vettünk részt. A szállásunk Szigligeten volt, ahol a közös főzést követően megtartottuk az Apák napját is. Másnap a várat fedeztük fel tájfutó szülők irányításával - térképek alapján. Nagy élményt jelentett a várlátogatásnak ez a formája, miközben megcsodálhattuk a várfalakról a csodálatos kilátást is. A kirándulást kenuzással zártuk Badacsonylábdihegyen. Remek csapatépítő két napot töltöttünk együtt!

Állatkerti erdei iskola

2017-05-29

Az elsős Kékmadárkák máj. 29.-30.31-én három napos erdei iskolában vettek részt a helyi Állatkertben. Mindhárom nap kitartó gyaloglás után érkeztek meg a helyszínre, ahol első nap a vízi madarak, majom félék és mosómacik életével, jellemzőivel ismerkedtek meg. Volt részük látványetetésben is. Második nap a nagymacskák megismerése volt a cél, feladatlapok kitöltésével bizonyították, hogy elolvastak mindent, ami az állatokra jellemző. A felső részen a tevék, ecsetfülű disznók, elefántok, valamint a dinó-park adott nagy élményt. Harmadik nap a ritka madárfajták, vízimadarak madárröptéjében végeztek "kutató munkát", majd a szavannák állatfajait csodálhatták meg. Ezen a napon részük volt a fóka show-ban is.
Nagyon tartalmas három napunk volt, s az érdeklődésüket bizonyította, hogy többen is hoztak olyan ismeretterjesztő könyvet, amiből további érdekességeket tudhattunk meg a látott állatokról. Délutánonként pedig animációs filmek megtekintésével (természetesen állatokról szólókkal) pihentük ki a hosszúra nyúlt délelőttöket.
A következő napokban a tanórákon feladatlapok segítségével, játékokkal mélyítettük a szerzett tudásunkat.

Családi kirándulás a Velencei-tó körül – 3. c

2017-05-19

Május 19-20-án a Velencei-tó körüli családi kiránduláson vettünk részt. Először a dinnyési várparkot tekintettük meg, majd az agárdi rönkvárban török-magyar csatát vívott a csapat. Strandoltunk a Velence-korzón, majd a Sukorói-kilátóról néztük meg a tavat. Másnap hajókáztunk a viharos szélben, utána a tó élővilágát bemutató kiállításon bámészkodtunk. A végén a Bory vár szépségeiben gyönyörködtünk. Tartalmas két napot töltött együtt.

Agyagozás

2017-05-05

Milló Ildikó szenior tanárunk segítségével agyagoztunk a kis elsősökkel. Ildikó néni prezentációt tartott az agyag megmunkálásával kapcsolatosan, bemutatott néhány agyagból készített régi használati eszközt, művészi alkotást, megismertette a gyerekeket az agyag jellemző tulajdonságaival. Ezt követően a gyerekek maguk is formázhattak különböző tárgyakat, állatokat, figurákat. Kedves, kreatív alkotások születtek.

Fafaragás

2017-04-28

Április végén Horváth Gyula fafaragó népi iparművészt tartott interaktív foglalkozást a fafaragás magyar népi kultúrában betöltött szerepéről, gyökereiről. A Szentgál környéki míves fafaragással ismertette meg a gyerekeket, mely a több-száz éves pásztorkultúra részének tekinthető. Bemutatta a faragással készített különböző használati eszközöket, díszítő motívumokat, melyek megfelelnek a hagyományoknak. Természetesen ezek nem a mindennapi élet használati tárgyai, azokat ugyanis éppen csak díszítették. Ezek jobbára a juhászok, gulyások, kanászok rangbéli jelvényei, mestercégükre büszke emberek címerei, védjegyei voltak. Ez nem azt jelenti, hogy nem is használhatók, minden esetben azok, csak a díszítés minősége, mennyisége miatt értékes, féltett tárgyak voltak. Itt most misejáró botokat, parádés ostornyeleket, gúnyoló botot, vásárokban övön hordott ivócsanakokat, ajándék tükrösöket mutatott meg a diákoknak. Ezt követően a gyerekek maguk is kipróbálhatták a faragás tudományát.

Kerékpártúra a Velencei-tó megkerülésével

2017-04-21

A Föld napjához kapcsolódóan hagyományosan családi kerékpártúrát tartottunk a Velencei-tó megkerülésével, ezzel is felhívva a figyelmet a Földünk természeti értékeinek megóvására.
Remek hangulatban telt a napunk, a gyerekek és a szülők is kitartóan tekerték le a távot.
Ez egyben a szabadságharc projektünk záró programja is volt.
Felkerestük a Pákozdi-emlékművet és a katonai emlékmúzeumot is, koszorú elhelyezésével tisztelegtünk a hősök előtt. Szerencsénkre éppen egy interaktív programon vehettünk részt -„Életképek a magyar hadtörténelemből” címmel. Így a gyerekek megismerkedhettek az ágyú használatával, a korabeli fegyverekkel, rádiókkal, katonai egyenruhákkal, lövészárokkal, felmászhattak az „56-os” tankra is. Igazán élményszerűvé vált így a látogatás.

Fotópályázat kiállítása 2017

2017-04-12

2017. április 12-én került sor a „Kincseink tárháza” – Szűkebb, tágabb környezetünk nemzeti értékei címmel kiírt fotópályázat kiállításnak megnyitójára, és a díjak átadására az iskola aulájában.
Nagyon szép, igényes fotók készültek környezetünk természeti, építészeti, népművészeti értékeiről. A diákok ügyesen használták a fények, árnyékok, méretek változatos megjelenítést, ezzel is hangsúlyt adva egy-egy főtémának. A pályamunkák megtekinthetők honlapunkon az aktuális részben a HUNG2016 alcím alatt is.

Versünnep a Kék Madárban - negyedszer

2017-04-11

Április 11-én, már hagyományosan megünnepeltük a költészet napját, mégpedig szintén hagyományosan: az országos Versünnephez kapcsolódva rendeztük meg a családi versmondó versenyünket.
Idén 9 jelentkező volt, akik teljes családostól, vagy Anya a gyermekeivel, testvérek, Apa a lányaival szórakoztattak bennünket ezen a délutánon.
A zsűri, - akinek tagjai: Mentovics Éva költőnő, Sarkadi Gabi néni, a felsős igazgató helyettes és Gönczöl Ancsa néni az alsós igazgató helyettes, - szokás szerint megint nehéz helyzetbe került, hiszen nagyon hangulatos, egyedien dramatizált verseket hallhattunk.
Végül megszületett a döntés:
1. helyezett: Török Lili és Anyukája - Varró Dániel: Andris beszélget az állatokkal c versével
2. helyezett:: Kovács-Németh család - Tóth Krisztina: Kérdezős, Lusták dala c. verseivel
3. helyezett: Kovács család - Schuck Judit: Rumli c versével
Különdíjas lett egy testvérpár: Vándor Luizi 1. c. oszt-os tanuló az óvódás kishúgával Petőfi Sándor: Arany Lacinak c. versét adták elő mosolyt fakasztva mindenki arcára.
Gratulálunk Nekik!
De a többi felkészülőnek is köszönjük a kedves verseket, a vidám, egyedi előadásokat!
Formán családnak: Arany János: Juliska elbujdosása c versét,
Radnai Bencének és Anyukájának Gyimóti Gábor: Nyelvlecke c. nem egy szerű, de csodálatos versét az anyanyelvünk játékosságáról
Angyal Fruzsinak és Anyukájának Mentovics Éva: Cili cica és Cincogi üzletet köt c versét,
Szirbek Titusznak és Albertnek Benedek Elek: Megjöttek a fecskék c. versét és a Fülöp családnak Petőfi Sándor: Arany Lacinak c versét, melyet nagyon vidámmá tettek a dramatizálással.

Köszönjük mindenkinek az élményt, jövőre ugyanitt!

Családi kirándulás a Cuha medrében

2017-04-08

A Víz világnapjához kapcsolódó témahét zárásaként túrázni mentünk az első osztályos gyerekkel, szülőkkel, testvérekkel a Cuha-völgybe. Vonattal utaztunk Porvacsesznekre, ahonnan Vinyéig gyalogosan tettük meg az utat, többször átkelve a patakon. Nagyon kellemes tavaszköszöntő kirándulás volt a csodálatos bakonyi környezetben.

Diákszerzők előadói napja

2017-04-07

Ismert és rejtőzködő nemzeti értékeinkről írtak a veszprémi diákok.
Veszprém - Csillogó szemű fiatalok ismertették írásaikat a Laczkó Dezső Múzeumban a diák előadók napján. A Báthory iskola és a Kékmadár Alapítvány pályázatára beadott munkák nyolc legjobbját hallgatta végig a zsűri, hogy eldöntse, ki volt a legjobb szerző és előadó.
Részletek

„A tanulás forradalma” – szakmai nap a Kék madárban

2017-04-04

„A tanulás forradalma” címmel tartottunk szakmai konferenciát április 4-én a 25 éves jubileumunkhoz kapcsolódóan. Bemutató órákon mutattuk be az érdeklődő pedagógusoknak gyakorlati tevékenységünket, melyben a tevékenységközpontú, képességfejlesztő pedagógiára helyeztük a hangsúlyt, bevonva a modern okos mobileszközöket is a tanulási-tanítási folyamatba.
A bemutató órákat követően Dr. Vass Vilmos és Reményi Tamás tartott remek, tartalmas előadást a Tanulás reneszánsza, illetve a Hatékony tanulás feltételei címmel. .
Programunkat az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központja is beillesztette a Tavaszi Pedagógiai Szakmai Napok rendezvénysorozatába, így szép számmal vettek részt a régió tanítói, tanárai, fejlesztő pedagógusai.

A Kék Madár angyalait díjazták

2017-04-01

Pro Meritis díjat vehetett át Jegesné Rémesi Irén és Mészáros Éva a Kék Madár Alapítvány és a Veszprémi Báthory István Általános Iskola által szervezett gálán pénteken az Agórában. A díjakat a polgármester adta át.

25 éves a Kék Madár Program

2017-03-31

A víz világnapja 3.c

2017-03-24

A víz világnapja alkalmából a 3. c osztály látogatást tett Veszprémben a BAKONYKARSZT Zrt. Vízközmű Múzeumába. Izgalmas tárlatvezetésen vettünk részt, ahol bemutatták a víz –és csatornamű történetét, valamint az épületeket és az eszközöket is, amik a helyszínen megtalálhatók. Mindent megvizsgáltunk, kipróbáltunk, jól éreztük magunkat!

Családi kirándulás az ' 56-os hősök nyomában

2017-03-22

Március közepén, mintegy 90 fővel indultunk útnak a nyugati határvidékre, hogy felkeressünk olyan emlékpontokat, melyek az 1956-os forradalomhoz kapcsolódnak. Ennek keretén belül jártuk körbe a Fertőrákosi kőfejtőt, ahol a Páneurópai Piknik emlékműve található. Kőszegen az osztrák állam és a város által közösen emelt kopjafához tűztük le a forradalom jelképévé vált lyukas nemzeti színű zászlókat, melyeket előzőleg készítettünk. Felsőcsatáron a Vasfüggöny múzeumban kaphattunk kimerítő tájékoztatást a határvidék korabeli eseményeiről. A gyerekek kipróbálhatták a virtuális aknamezőt, felmászhattak az őrtoronyba, megtekinthették a történésekről, eseményekről készült fotókat. Az '56-os emlékhelyeken kívül, jártunk még a Kemenesi vulkánparkban, a Jurisics várban, természetvédelmi látogatóközpontban. Péntek este pedig színvonalas "Ki mit tud?" került megrendezésre, ahol a gyerekek és a szülők egyaránt megmutathatták tehetségüket egy-egy műsorszámban. Láthattunk kártyatrükköket, bűvész-trükköket, modern táncot, rögtönzött előadást, country táncot. Halhattunk dalokat, vicceket és karaoke előadást is. Ismét összeköthettük a kellemest a hasznossal!
A kirándulást az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK – 56P – 04 jelű „Sinkovits Imre” pályázat támogatta.

Szabadságharc projekt a Kék madárban

2017-03-20

Kalandozások a néptánc és a harcművészet birodalmában

2017-03-16

A Berenhidai Huszár Péter Baranta csapat bemutatkozásával kezdődött a délutáni programunk, majd ízelítőt adtak a néptánc, népzene, botforgatás, karikás ostorozás, övbirkózás, íjászat, csatakereszt hajítás, szablya, kard- és lándzsavívás, népi játékok, valamint népének tudásukból.
Néhány perces tereprendezés után kialakítottak több foglalkoztató pontot az udvaron, ahol eszközeiket ki is lehetett próbálni, illetve hagyományos népi játékokat tanítottak a gyerekeknek.
A kézműves foglalkozáson a fiúk íj – és nyílvesszőt, a lányok pedig gyöngyből népi ékszereket készítettek.
A programot a Földművelésügyi Minisztérium HUNG2016 pályázata támogatta.

Nemezelés

2017-02-24

A HUNG2016 pályázat támogatásával kézműves foglalkozáson Kovács Anita népi kismester vezetésével karkötőt, illetve virág-kitűzőt nemezeltek a gyerekek. Nagy lelkesedéssel készítették a gyapjúfonal és a szappanos víz felhasználásával az „ékszereket” tanulóink.

Kék Madár-bál

2017-02-04

Huszadik alkalommal találkoztak egymással a báli szezonban a "kékmadaras" régi és jelenlegi kisiskolások szülei és tanárai. A Kékmadár-bálok 20 évvel ezelőtt szülői kezdeményezésre indultak, és nem ez az egyetlen közösségi program az iskolán kívül.
Remek hangulatban, vidám táncolás és beszélgetés közben remek csapatépítő program volt.
Veol

Maci nap 2017

2017-02-02

Kíváncsian vártuk február 2-án, hogy vajon kijön-e a medve a barlangjából?
Szerencsére nem sütött a nap, nem jött elő, így bízunk benne, hogy hamarosan itt lesz a TAVASZ!
Mindenki elhozhatta kedves plüss mackóját, és a beszélgető körben elmondhatta a többieknek, hogy miért ezt választotta, kitől kapta, milyen kedves élményei fűződnek hozzá.
Volt, aki édesanyja régi maciját hozta el. A nap folyamán mackós verseket, mondókákat, énekeket tanultunk. Mackó főszereplős diafilmet vetítettünk, medvés dalokat és meséket hallgatunk, olvastunk. Szép rajzok is készültek illusztrációként.
Természetesen a matek feladatok és az írások, szövegértések is eköré a téma köré épültek.
A szülők finom macis süteményeket készítettek, és a házi készítésű lekvárok, lépes mézek sem maradhattak ki a nyalánkságok közül. Vidám Maci-napunk volt!

Vándormuzsikus előadás

2017-01-25

A HUNG 2016 pályázat támogatásával a farsangi időszakra készülve Gulyás László vándormuzsikus szerzett vidám perceket számunkra. Népi hangszerbemutatóval egybekötött közös éneklésben, játékban lehetett részünk, amit a gyerekek érdeklődve figyeltek, és nagyon élveztek. Ez a programunk is hozzájárult ahhoz, hogy tanítványainkban felkeltsük a népi kultúra iránti érdeklődést, és hogy továbbadjuk ezt a csodás örökséget.

A Magyar Kultúra Napja

2017-01-22

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
A Báthory Iskolában működő és 25. évfordulóját ünneplő Kék Madár Személyközpontú Pedagógiai Programot gondozó Kék Madár Alapítvány e jeles nap alkalmából felhívással fordult a veszprémi pedagógusokhoz. Kiállítás létrehozására hívta az alkotó tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat. „Kincsestárunk” címmel 17 intézményből 42 alkotó mutatkozott be ezen a rendezvényen. A kiállítást Hegyeshalmi László- képzőművész, a Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg. Az érdeklődők a tárlat megtekintése előtt egy rövid műsort láthattak, amit szintén pedagógusok adtak elő.
A rendezvényt a Földművelődésügyi Minisztérium is támogatta a HUNG-2016-os pályázatával.
VeszprémTV

Adventi időszak

2016-12-15

Az adventi időszakban a Mikulás-váron és a mesedélutánon túl számtalan programunk volt. Hagyományosan Borbála-ágat hajtattunk, és feljegyeztük napról-napra a változást. Luca napon a 3. osztályosok Luca-napi „kotyolással” köszöntötték az osztályokat, mondták el jókívánságaikat, illetve Luca-búzát is ültettünk, hogy otthon legyen mit odatenni az ünnepi asztalra a finom falatok mellé. A gyerekek lelkesen gondozták, így aztán szép nagyra nőttek a búzaszálak, szépen kihajtott a cseresznye- és az aranyvesszőág.
A Laczkó Dezső Múzeum kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozásain a nagyobb gyerekek megismerkedhettek az adventhez kapcsolódó hagyományokkal, és kezükbe vehették az ünnepkörhöz kapcsolódó különböző jóslási eszközöket, használati tárgyakat, a kisebbek pedig „Karácsony a művészetekben” címmel interaktív foglalkozáson vettek részt.
Mézeskalácsot sütöttünk minden osztályban, és a meghirdetett mézeskalács versenyre is csodaszép, ötletes alkotások születtek, amit közönségszavazat alapján értékeltünk.
Minden osztály hangulatos, meghitt műsorral kedveskedett a szülőknek, testvéreknek, nagyszülőknek.
Kézműves foglalkozásokon szalmacsillagot, méhviaszgyertyát készítettünk, mézeskalácsot sütöttünk.
A 4. osztályosaink ellátogattak Budapestre, ahol végigsétálva az Andrássy úton elmentek az Operaházba, szakvezetővel megnézték ezt a csodálatos épületet, majd a Diótörő balett-előadásban gyönyörködhettek.
Ez az időszak valóban a cselekvő VÁRAKOZÁS jegyében telt!

KisMadarak Székesfehérváron

2016-12-13

2016. december 13-án a 2. c-s Kismadarak immár hagyományos adventi kiránduláson vettünk részt. Ezen a fagyos napon a székesfehérvári Szent István király Múzeum és a Játékmúzeum volt az úti cél. Mint mindig, e napon is segítőink voltak a lelkes szülők, akik egész nap terelgették a saját és a mások csemetéit.
Kézműveskedtünk, megtekintettük a Múzeum kiállítását. Megismerkedtünk a Luca napi hagyományokkal, ültettünk Luca búzát. Nagyot sétáltunk Székesfehérvár fő utcáján. Felfedeztük a városban felállított adventi díszeket, játékokat. Majd a Játékmúzeumban fedeztük fel a szebbnél szebb régi és számunkra mégis új játékokat. Izgalmas kaland volt számunkra a régi korok játékait megszemlélni, s némelyiket kipróbálni! A kisvonatot mindenki szívesen hazavitte volna!

Mesedélután

2016-12-08

Az adventi időszakban Écsi Gyöngyi nép mesemondó is ellátogatott hozzánk, aki népzenész barátjával idézte fel interaktív mese keretében a kis Jézus születésének történetét. Látványos díszletekkel, kreatív jelképekkel elevenítették fel a legendát. Bevonták a kisgyerekeket is, akik nagyon élvezték, szájtátva figyelték Gyöngyiéket. A zenei aláfestések, kiegészítések még hangulatosabbá tették az előadást. Felejthetetlen élményben volt részünk - köszönjük.

Idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás

2016-12-06

Idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás – hiszen megérdemeltük. A gyerekek kedves kis műsorral, versekkel, énekkel, furulyaszóval, rajzokkal kedveskedtek Neki. Cserébe a Mikulás megtöltötte a kis zsákjukat mogyoróval, cukorral, mandarinnal, és személyre szóló jó tanácsokkal látta el őket, hogy még kellemesebb, vidámabb napjaink lehessenek. Jövőre is visszavárjuk!

"Mesés egészség"

2016-11-28

Budapest Várkert Bazár - "Mesés egészség" meseíró pályázat 7-9 év korosztályban különdíjas lett Vrazsovics Krisztina 3. c osztályos tanuló története.

PROGRAMOKKAL TELI „TÖK JÓ” HÉT ÉS MÁRTON NAP A KÉK MADÁRBAN

2016-11-11

A tavalyihoz hasonlóan, idén is projekthét ölelte fel a Márton napi ünnepkör eseményeit a kék madár osztályaiban.
Mátyás király meg az igazmondó juhász című mese vidám, interaktív előadása nyitotta meg a programsorozatot hétfőn. Ezt követte a Márton-naphoz kapcsolódó népszokások interaktív feldolgozása. A tökből készült vicces és félelmetes faragványokat és a projekthez kapcsolódó rajzokat az aulában állítottuk ki. A „Hétpróbás akadályversenyre” kedden került sor, melyen az alább felsorolt feladatokat kellett a gyerekeknek teljesíteniük:

  • Márton-napi TOTÓ
  • Libaterelgetés szívószállal
  • Tökszüret – célba dobás
  • Libatojások begyűjtése kanálon ügyeskedve
  • Libaöltöztetés a libabálba: csokornyakkendőbe, színes tollakba
  • Libakeresés
  • Kép-árnyék párosítása, Márton-napi szólások kirakása
Szerdán a Vadlibák színtársulat (4.c) A rátóti csikótojás c. mese előadásával örvendeztette meg a közönséget. Az rövid színdarabot este a nálunk vendégeskedő óvodások és szüleik is megtekinthették. Számukra kézműves foglalkozást és lámpás felvonulást tartottak a tanító nénik. Az eseményről nem hiányozhatott a finom libazsíros kenyér és a meleg tea sem. Csütörtökön sütőtököt kóstolgatva indult a délután tanulóinknak. Különböző alkotásokat – többek között csuhébábot - készíthettek a tantermekben. A mécsesek fénye idén is jó hangulatot biztosított az iskola körüli felvonuláshoz. Pénteken az értékelést, eredményhirdetést követően – a programsorozat zárásaként – táncházban rophatták kicsik és nagyok egyaránt.
Idén is minden TÖK JÓ volt…..

HUNGARIKUMOK NYOMÁBAN

2016-10-19

A Herendi Porcelánmanufaktúra vendégei voltunk


2016. október 19-én a 4. c osztály ellátogatott Herendre. A méltán világhírű porcelánok gyártási folyamatát ismerhettük meg a Minimanufaktúrában, ahol a gyerekek saját kezűleg is formázhattak egy szirmonként összeállított porcelánrózsát. A Porcelánművészeti Múzeumban számos egyedi, a XIX. – XX. században készített darabot tekinthettünk meg. Új ismeretekkel, maradandó élményekkel gazdagodhattunk ezen az őszi délelőttön.

Őszi kézműves

2016-10-12

Az őszi évszakünnepen belül a betakarításhoz kapcsolódóan kézműves játszóházat tartottunk, ahol a gyerekek megismerkedhettek Rácz Ildikó néni vezetésével a népi kismesterségek közül a kötélverés rejtelmeivel, és kipróbálhatták ők maguk is kicsiben. Emőke néni segítségével pedig kis kosárkát fontak peddignádból. Nagyon szép alkotások születtek.

Népzenei bemutató​

2016-10-07

Október 7-én a GÓBÉ népi zenekar tartott nagyon hangulatos előadást és hangszerbemutatót, amit táncházzal zártunk. Nagyon élvezték a gyerekek – és mi felnőttek is. Igazán tehetséges, a népzene iránt elkötelezett fiatalokat ismerhettünk meg, akik fergeteges hangulatot teremtettek, nagy sikert aratva a gyerekek körében. Méltó megünneplése volt a zene világnapjának.

Deák futónap 2016

2016-10-06

Jöttünk, futottunk, győztünk….

Minden kékmadaras tanuló győzött, aki csak elindult a XIV. Deák Ferenc Futónapon, hiszen a 800 méteres táv teljesítésével mindannyian egy kellemes sportélménnyel gazdagodhattak. A nyárias időben évfolyamonként és nemenként álltak rajthoz az izgatott a tanulók. A népes mezőnyben négy kisgyermeknek sikerült érmes helyezést elérnie. Mindenkinek gratulálunk!!!
II. évfolyam lányok
1. Nagy Zsófia
2. Angyal Fruzsina
IV. évfolyam lányok
1. Tarcsafalvi-László Boglárka
IV. évfolyam fiúk
2. Szalai Zalán

Csodaceruza

2016-10-05

Csodaceruza irodalmi pályázati sikerek

Az idén októberben tizenöt éves Csodaceruza gyermekirodalmi magazin különleges lapszámot készített: gyerekek és professzionális alkotók, illusztrátorok együttműködésével jött létre a 80. lapszám, amely „ A tenger titkai” címet viseli.
Iskolánkból: Káposztás Sára, Mihalecz -Kálmán Fruzsina és Vrazsovics Krisztina 3. c osztályos tanulók meséjéhez is készült illusztráció.
link

Kisállat bemutatót tartottunk...

2016-10-04

Az állatok világnapjához kapcsolódva ismét megrendeztük október 3-án a kisállat bemutatót. A gyerekek minden osztályból nagy örömmel hozták el bemutatni kis kedvenceiket. Láthattunk törpe hörcsögöt, tengeri malacokat, sziámi cicát, vörös fülű ékszerteknősöket, kosorrú nyuszit, törpenyulat. Megnézhettünk érdekességként egy afrikai achát csigát és egy érdekes poloskát A belső udvaron több kutyussal is lehetetett játszani.
A gazdik nagyon felkészültek voltak, minden kérdésünkre tudtak válaszolni. Látszik, hogy fontosak nekik kis állataik! Sok kisgyerek szeretne állatot tartani, most hasznos tanácsokat kaphattak hozzá. Többen megfogadták, hogy jövőre már ők is szeretnék bemutatni kedvencüket. Várjuk őket szeretettel!

Kiállításon jártunk…

2016-10-02

Másodikos KisMadaraink a Március 15. Klubkönyvtárban látogatták meg Bálint Ágnes kiállítását. Az író, dramaturg és szerkesztő által létrehozott mesevilág elevenedett meg egy órára számunkra.
Láthattuk Mazsola és Tádé kuckóját Manócskával, megsimogathattuk Frakkot és a cicákat Szerénkét, Lukréciát. Bepillanthattunk egy szekrénybe is, ahol iskola működött.
Hetti néni vezetésével kézműves foglalkozáson is részt vettünk! Izgalmas mesekiállításon jártunk, ahol számunkra új és érdekes figurákkal találkoztunk!

Népmese napja 2016

2016-10-02

Már nyolcadik alkalommal ünnepeltük a Népmese napját iskolánkban. Hagyományosan rajzpályázat előzte meg, s aki kedvet kapott mesefát is készíthetett a kedvenc meseszereplőivel. Szintén hagyomány már, hogy a tanító nénik betanulnak egy mesét, s azzal lepik meg a gyerekeket. Idén is Geröly Kati néni egyik meséjét, a Meseforrást adták elő. Jó volt látni a figyelmes arcokat, teljesen elvarázsolódtak a tanulóink, de a kollégáink arcán is érdeklődő mosolyt láttunk. Találkozunk jövőre is!

Az én mesémet adom neked!

2016-09-24

Szeptember 24-én Budapesten a Magyarság Házában rendezték meg „ Az Én mesémet adom Neked!” irodalmi pályázat díjkiosztóját, és a Mesém c. könyv bemutatóját. A 3. c osztályból négy tanuló: Farkas Dorka, Kristóf Luca, Ursinyi Dorottya és Endresz Viktória - Arany Oklevelet kapott. A díjakat Schanda Tamás államtitkár és Buzás Kálmán adta át. Az Őze Lajos Művészeti Iskola növendékei bemutatták a Virágok titka c. mesét, ezzel is színesítve a díjátadót.
A felkészítő pedagógust, Gerölyné Joó Katalint is köszöntötték, felolvasták a tanodások Varázsoló varázsolló c. meséjét. Két meséje is bekerült a könyvbe, és mindkettőt Arany Oklevéllel jutalmazták.
Csodás környezetben rendezték meg ezt az eseményt, szép eredményekkel térhettek haza a meghívottak.

Családi kirándulás Somlón

2016-09-23

Szeptemberben a Szüreti projektünkhöz kapcsolódóan ellátogattunk a megyei értéktárba is felvett somlói borvidékre. Felsétáltunk a kilátóhoz és a Millenniumi emlékműhöz, és egy kis pihenő után célba vettük a várromot is. Csodaszép időben, gyönyörű környezetben, remek hangulatban telt a csapatépítő kirándulásunk az első osztályos kismadarakkal és a szülőkkel, testvérekkel.

Szüreti mulatság 2016

2016-09-23

"Szüretelnek, énekelnek,
Láttál-e már ennél szebbet?"

Szeptember 23-án szüreti daloktól volt hangos az iskola. A "kék madaras" gyerekek tartották hagyományos szüreti ünnepségüket. Már reggel elkezdődött a készülődés, interaktív foglalkozáson ismerkedtek meg a szürethez kapcsolódó népszokásokkal.
A 7.C osztályosok is besegítettek az előkészületi munkálatokba, a belső udvarban madzagokra kötöztek fel több láda szőlőt a kicsik szőlőlopó játékához. Közben persze egy-két fürt azért el-eltűnt a szájakban is.
A szüretet Vastag Ricsi néptánc-pedagógus "kiáltotta ki" hangos dobszóval kísérve. Ezután már indulhatott is a szüreti felvonulás, ahonnan nem hiányozhattak a szüreti koszorúk, a lányok pogácsával teli kosarai és a fiúk zajkeltő eszközei, a vidám szüreti énekszó. A lakótelepen lakók az ablakból, erkélyekről kihajolva kíváncsian nézték ezt a vidám társaságot. De az iskolaudvaron játszó gyerekek is érdeklődéssel fogadták a menetet. A lányok nagyon népszerűek lettek,amikor kosaraikból kínálgatni kezdték a finomságokat a nézelődőknek.
A szőlőlopó játék során derekasan helytálltak a 6.C osztályos lányok, mint csőszök! A kicsik lelkesen teljesítettek az elfogásukkor kirótt feladatokat.
A végén elkészült a finom must, a kicsit nyomkodták össze a szőlőszemeket, az apukák pedig segítettek a préselésben.
Gyönyörűek lettek a kézműves foglalkozásokon készített ajándékok is.
A programot Vastag Ricsi szüreti játszója zárta, ahol vidáman, felszabadultan ropta a táncot apraja és nagyja!

Ez a nap is csudi jól sikerült! - mondta egy kis elsős hazafelé a nagymamájának. Azt hiszem ennél szebb dicséretet nem is kaphatott volna a szervező csapat.
Jövőre veletek ugyanitt!

KisMadarak Bakonybélben 2.c

2016-09-18

Az idei tanévet hagyományosan a 2. c osztály is erdei iskolában kezdte. Egy csodálatos hetet töltött együtt az osztály.
Sok szép élményben volt részünk. Megtekintettük a zirci Természettudományi Múzeum őskori leleteit, bejártuk Pannonhalma termeit. Bakonybélben a Gerence fogadóban rendezkedtünk be, innen indultunk minden nap túrázni. Részt vettünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park segítőivel ismeretterjesztő foglalkozáson, ahol nagyítóval és mikroszkóppal vizsgáltunk növényeket és állati maradványokat. Kisvonattal elutaztunk a Hubert-laki tóhoz, majd lazításként felmásztunk az Odvaskői barlanghoz. ( Kerestük a denevéreket!)
Feri bácsival mindenki saját könyvet kötött magának, megnéztük a Monostor épületét, megszaglásztuk a kertben termesztett gyógynövényeket.
Andi nénivel a Gerence - patakban szűrőkkel gyűjtöttük a szabad szemmel alig látható kis állatokat!
Minden nap hatalmas foci csatákat vívtunk, közben békákat találtunk, utolsó este pedig a tábortűznél szalonnát sütöttünk.
Hazaindulásunk előtt még kisétáltunk és megkerestük a Szent Gellért emlékhelyét a Szentkutat és bejártuk a Pannon Csillagdát is.

Erdei iskola 3.c

2016-09-15

Erdei iskolában jártunk a 3. c osztállyal
Mit rejt a természet kincses ládája a Tihanyi – félszigeten?
Erre a kérdésre kerestük a választ négy napon át a sajkodi Levendula Erdei iskolában. Megismerkedtünk a félsziget kialakulásának történetével. Kószáló feladatlapok segítségével felfedeztük Tihany nevezetességeit. Kedvünket még az eső sem szegte! Réka nénitől, szakvezetőnktől, sokat tanulhattunk a vízpart élővilágáról. Kisvonatoztunk, felkerestük a Barát lakásokat, ahol úgy döntöttünk, nem szívesen költöznénk oda! Túráztunk a Gejzír mezőre, megmásztuk a Csúcs-hegyet, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílt a Külső-tóra. A langalló is jól sikerült! Kemencében sütöttük meg, a szülőket is megvendégeltük. Esténként sem tétlenkedtünk, tábortűznél sütögettünk. Sötétben bátorságpróbát tettünk!
Kellemesen elfáradva, sok élménnyel, tudással gazdagodva tértünk haza.

ERDEI ISKOLA 4.c 2016

2016-09-12

ERDEI ISKOLA 4.c 2016.09.12-15. Budapest-Visegrád-Esztergom-Szentendre
Erdei iskola keretén belül gazdag programsorozattal nyitottuk meg a 2016-os tanévet.
A gyerekek izgatottan tekintettek a várva-várt napok elé. Készülődésük során előzetes bemutatókat készítettek a megtekintendő nevezetességekről, tájegységről. Böngészték a térképet, fényképeket nézegettek, kutakodtak az Interneten.
A múzeumi tárlatokat, kiállításokat, épületeket, látnivalókat szakvezetők segítségével tekintettük meg. A kötetlen programok sorából nem hiányozhatott az apukákkal való foci és az esti „Ki mit tud?”sem. A napok végén beszélgető-körben foglaltuk össze az eseményeket.
Az új információk, ismeretek, élmények feldolgozására, értelmezésére az elkövetkezendő hetekben kerül sor.

Az erdei iskola programja:
Szeptember 12.
• Budapest: Füvészkert, Magyar Természettudományi Múzeum, Hősök tere
• Visegrád: Fellegvár

Szeptember 13.
• Visegrád: „Élet az erdőben” – túra, Királyi Palota, Sétahajózás a Dunán

Szeptember 14.
• Esztergom: Bazilika – Vár, Mária Valéria híd, Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
• Visegrád: Mátyás király játszótér

Szeptember 15.
• Szentendre: Skanzen - Észak Magyarországi tájegység, cipósütés, Kovács Margit Múzeum, városnézés

Ismerkedő kirándulás

2016-08-27

Augusztus 27-én ismerkedő kirándulást szerveztünk az első osztályos gyerekeknek, szülőknek és testvéreknek a Betekints völgyben. A gyerekek ügyességi 7 próbán vettek részt, míg a szülőkkel névtanulós ismerkedési gyakorlattal játszottunk. Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk együtt, így reméljük mindenki kevésbé izgulósan, jó kedvvel kezdi az iskolát.

Balatonkör

2016-07-01

A Kék Madár Program diákjai, szülők, testvérek, sőt nagyszülők is immár hagyományosan ezen a nyáron is a tanév végét követően körbebicikliztük a Balatont három nap alatt, közel 70 fővel. A maradandó élmény mellett igazi csapatépítő program volt; hőségben, szélben egymást erősítve, összetartva tettük meg a 211 km-es távot. Mindenki jelesre vizsgázott kitartásban, együttműködésben, egymásra figyelésben.
Összefoglaló videó

Állatkerti iskolában járt az 1.c

2016-06-09

A tenger titkai

2016-06-07

A Flamand Kormány Magyarországi Képviselete és a Csodaceruza gyerekmagazin szerkesztősége által meghirdetett A tenger titkai című alkotópályázaton:
Vrazsovics Krisztina és Káposztás Sára és Mihalecz-Kálmán Fruzsina 3. helyezést értek el. Kristóf Luca és Endresz Viktória különdíjban részesült.
A díjakat David Maenaut úr, a flamand kormány magyarországi megbízottja és a Csodaceruza szerkesztői adták át.

Családi kirándulás - Őrség

2016-06-03

2016. jún. 3-tól 5-ig családi kiránduláson vettünk részt az Őrségben a 4. osztály búcsúztatva. Az Őrség mindig magával ragad, beszippant bennünket nyugalmával, természeti szépségeivel, épített örökségével.
Első nap megnéztük a szőcei tőzegmohás láprétet, a Vadása-tó növény- és állatvilágát szakvezetővel, és a gyerekek Ki mit tud?-dal kedveskedtek.
Második nap a pankaszi szoknyás harangláb, majd Magyarszombatfán a Fazekas-ház, Veleméren a XIII.sz-i /Árpád-kori/ római katolikus templom - a fény temploma, valamint Szentgyörgyvölgyön a református műemléktemplom megtekintése került sorra. Lazításképp a Vadása-tóban nagyot fürödtünk, majd szülő-gyerek kidobó bajnoksággal, kézműveskedéssel és tábortűzzel zártuk a napot, ahol meglepetésként a gyerekek pedagógus-napi műsorral köszöntöttek bennünket.
Harmadik nap Őriszentpéter volt a cél: Templomszer - XIII. szd-i templom, bio-farm- Ferenc-porta - kecskesajt kóstolással, Szalafő-Pityerszer - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, kézműves játszóház a gyerekeknek: korongozás, perec-készítés, íjászat. Közben a felnőttek ellátogattak a helyi tökmagsajtoló műhelybe.
Nagyon kellemes napokat töltöttünk együtt, reméljük maradandó élményeket szereztünk a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Ranolder-díj

2016-06-02

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az oktatás-nevelés területén Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett munkájának elismeréseként „Ranolder-díjat” adományozott Gerölyné Joó Katalin kolléganőnknek. Büszkék vagyunk Rá és gratulálunk neki! Kati a tanítás mellett bemutató órákon, szakmai pályázatokon, blogokban megosztja tapasztalatait, sikeresen készíti fel tanítványait mese- és rajzpályázatokra. Ő maga is rendszeresen ír meséket, verseket, melyek különböző kiadványokban jelennek meg.

Író – olvasó találkozó Mentovics Évával

2016-06-01

A június hónapot a kékmadaras gyerekek egy rendhagyó író –olvasó találkozóval kezdték, ahol Mentovics Éva költőnő lepte meg őket egy hangulatos előadással. Verseket, találós kérdéseket olvasott fel a saját könyveiből, melyeknek a témája a gyerekek mindennapi élete. Az egyik írásához kapcsolódva hisztizésre szólította fel a tanulókat, de most nem szidás, hanem jutalom járt a sikításért, toporzékolásért. Nem is kell mondani, mennyire élvezték ezt a kis nebulók. Az összejövetel végén lehetőség volt vásárolni a költőnő kiadványaiból, melyben nagy szerep jut nem csak a családnak, hanem az állatoknak, környezetünknek, a természetnek, a mindennapjainknak, az iskolai létünknek is. A megzenésített verseivel színesített találkozó nagyon jó hangulatban telt, reméljük jövőre is lesz lehetőségünk találkozni vele.

Családi kiránduláson jártunk

2016-05-30

Megnéztük a Komáromban a Monostori Erődöt, majd Tatán a várban megtekinthettünk egy török- magyar csatát. Este volt egy kis játékos vetélkedő, majd köszöntötték a gyerekek az apukákat. Utána Ki-Mit-Tud?-on mutathatták be tudományukat, ügyességüket. Másnap vonatos városnézésen ismerhették meg Tata nevezetességeit, és egy kellemes hajókázás zárta a tatai programot. Tatabányán a a Turul madarat csodáltuk meg. Utána egy kellemes barlangi sétát tettünk. Kellemesen elfáradva sok élménnyel tértünk haza.

A 8. Egészség- és környezetvédelmi sportnap

2016-05-21

A 8. Egészség- és környezetvédelmi sportnap keretén belül szervezett környezet versenyen Kék madár csapatunk II. helyezést ért el általános iskolás kategóriában.
A csapat tagjai hivatalosan: Harnócz Lili, Kovács Marci, Tivadari Soma, Vadász Bulcsú 4.c osztály, és Vadász Nimród 6. c osztály tanulói. Az ügyességi és egészségügyi feladatoknál részt vettek és sokat segítettek a „kismadarak” is: Vadász Hanga Kovács Zsófi és Sebők Csabi 1. c-s tanulók is, Kovács Gergő pedig különdíjat kapott, mint a legkisebb versenyző.
Gratulálunk a szép eredményhez, és büszkék vagyunk Rájuk!

Pro Civitate 2016. május 21

2016-05-21

Örömmel értesítünk mindenkit, aki építette, fejlesztette, működtette, segítette, óvta, vigyázta és résztvevője volt programunknak, hogy a Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a város életében kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a Kék Madár Alapítvány részére a Pro Civitate kitüntető díjat adományozta.
Ezúton szeretnénk megköszönni pedagógusaink áldozatos és magas színvonalú odaadó munkáját, az oktatási programban részt vett gyermekek és szüleik együttműködését, támogatóink önzetlenségét, valamint a programot befogadó Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskolának a programunk működését és fejlődését segítő, szakmai hátteret biztosító több éves háttértámogatását. A Kék Madár Alapítvány 25 éves érfordulóján ezúton kívánunk az eddigi munkánkban tevékenykedőknek, a „kékmadaras” családunkhoz tartozó gyermekeknek, szülőknek és a program leendő résztvevőinek sok sikert és mindenki számára hasznos együttműködést további évekre is.
Kék Madár Alapítvány
VeszprémTV

Ajka- Nomádia

2016-05-19

Szerdán egy remek napot töltöttünk Ajkán. A Nomádia Szabadidőpark és Lovarda nagyszerű lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, szórakozásra. A gyerekek ízelítőt kaptak a magyarság történetéből, és ők is részesei lehettek a magyar- német viadalnak. Megismerhették a kovács mesterséget. Kipróbálhatták magukat: íjászatban, kardvívásban. Lovagoltak, állatokat simogattak, traktoron utaztak.

ÉLŐHELYÜNK A FÖLD projekt 4.c

2016-05-13

Több mint egy hónapig tartott a világegyetemmel és a Földünkkel kapcsolatos projekt: március végétől május közepéig. Eközben több kapcsolódó világnapról is megemlékeztünk: A víz világnapja, A Föld órája, Az űrhajózás világnapja, A Föld napja, Madarak és fák napja
A gyerekekkel elkészítettük a világegyetem makettjét papírmaséból, gyűjtőmunkát végeztek a bolygókról, „tudományos kisdolgozatokat” írtak a témában, és mutatták be egymásnak, szóhálót és lapbookot készítettek. Több érdekes és nagyon izgalmas ismertetőt is hallgattunk; a régi tanítványok közül Kadem Aziz és Endresz Péter, illetve Milló Ildikó tanárnő előadásában. Nagyon figyelmesek, érdeklődőek voltak mindkét előadáson. Bátran kérdeztek.

A változatos tevékenységek során a diákok tanulmányozták, megismerték Élőhelyüket - a Földet, és hogy miként lehet vigyázni rá, kreatív ötleteket gyűjtöttek a problémák megoldására, és arra, hogyan lehet erre mások figyelmét is felhívni.

A színek, a fény és festékszínek varázsa

2016-05-12

A színek, a fény és festékszínek varázsa címmel az elsős Kék madár osztály diákjai vetítettképes, kísérletezős programon vettek részt.
A foglalkozást Milló Ildikó tanárnő vezette.
Szervező: Gerölyné Joó Katalin.

Erdei iskola 2016

2016-05-09

A 3.c osztály idén a Káli-medencét tűzte ki úti céljául az erdei iskola programsorozatához. A ragyogó napsütésben elsőként a lenyűgöző Hegyestűt, az Európában egyedülálló szentbékkállai kőtengert, a Salföld Természetvédelmi Majort és a festői szigligeti várat kerestük fel. A második és harmadik napot Keszthely városában töltöttük: interaktív tárlatvezetésen vettünk részt a Festetics kastélyban, megtekintettük a „Főúri utazások”-, a vadászati- és a modellvasút kiállításokat, valamint metszetekről nyomatokat készítettünk a kastély művészeti műhelyében. Emlékezetes esemény volt a gyerekek „megszöktetése” egy közeli pizzériába, de a megrémült tanító néniknek végül sikerült a kis szökevények nyomára akadni. Természetesen a balatoni hajókázást sem hagytuk ki, a Keszthelyi-öbölből indulva a Helka fedélzetén töltöttünk egy kellemes órát. Az utolsó napon a Kis-Balaton gazdag madárvilágát csodálhattuk meg, melybe még az esővel terhelt fekete felhők sem szóltak bele. A programsorozatot a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban zártuk. Este csapzottan, fáradtan, de felejthetetlen élményekkel, új ismeretekkel gazdagodva érkeztünk haza, és már azt sem bántuk, hogy a felhők megnyitották az égi csapokat.

Sobri kalandpark

2016-05-06

A Sobri Jóska Bakonyi Kalandparkban jártunk Kislődön. Gyönyörű tavaszi napsütésben, csodálatos környezetben tehettük próbára ügyességünket, bátorságunkat.
A vonatozást követően játszottunk a kalandvárban, nautic jettel csobbantunk a magasból a vízbe, boboztunk, trambulinoztunk, hófánkoztunk, a fiúk élvezték a lézerharcot, a bátrabbak felmásztak a mászófalra, végigjárták a gyerekeknek fenntartott drótkötélpályát.
Igazi erő- és ügyességi próbatétel volt, miközben nagyon jól éreztük magunkat, és ismét egy közösségi élménnyel gazdagabbak lettünk. Laci bácsinak köszönjük a szervezést és a lehetőséget!

Mesevetélkedő 2016

2016-04-25

Az idei 7mérföldes csizmában heted7határon Országos Mesevetélkedőn 21 iskolából 91 csapat nevezett Veszprém megyéből. A vetélkedősorozat szeptembertől áprilisig zajlott. A megyei döntőbe a 11 legjobb csapat jutott be, melyek között - nagy büszkeségünkre – ott szerepelt iskolánk 3.c osztályából a Pinokkió csapat. A versenyen a fordulók valamennyi meséjéből összeállított, rendkívüli felkészültséget követelő feladatok tették próbára a résztvevőket. A döntő zárásaként néhány perces dramatizálást mutattak be a gyerekek. A „mieink” a Mátyás király és az igazmondó juhász történetét játszották el. A hosszúra nyúlt megmérettetésen végül a 8. helyen végeztünk. A felkészítő tanító nénik mellett köszönet illeti a szülőket is, akik segítették és támogatták a gyerekeket!
A Pinokkió csapat tagjai: Fülöp Janka, Salamon Szonja, Gál Szilárd, Kovács-Németh Ábel
SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!!!

Családi kiránduláson a 3.c

2016-04-15

Hagyományos tavaszi családi kirándulásunkat idén a Velencei-tó környékére szerveztük. A gyülekező Martonvásáron volt, ahol az évszaknak megfelelően pompázó Brunszvik kastély parkjában sétáltunk, bandukoltunk egy nagyot. A program az Óvodatörténeti Múzeumban folytatódott. Itt számos új információval gazdagodtunk a kiváló szakvezetés során. A szállás elfoglalását követően két sárkányhajóval szálltunk a tó vizére. A dobszóra lapátoló legénységek között még némi verseny is kialakult…. A versengés a szálloda sportcsarnokában folytatódott, ahol a közös bemelegítést követően szülők és gyerekek együtt küzdöttek a sorversenyben és az elmaradhatatlan focimeccsen. A nap zárásaként apák napi műsor lágyította meg az apukák (és anyukák) szívét. A kirándulás másnapján a Gárdonyi Emlékházban kézműves foglalkozáson amulett készült. Végül a rönkvárban a török és magyar csapat mérte össze erejét ágyúgolyó-keresésben, várcsatában, kötélhúzásban, futásban és „számháborúban”. Ismét jó volt együtt lenni!

Költészet napja – Versünnep a Kék Madárban

2016-04-11

Már harmadik alkalommal, - és reméljük ezzel hagyományt teremtve – rendeztük meg az országos Versünnep rendezvényeihez, és a Költészet napjához kapcsolódva a saját, madaras Versünnepünket. Mivel programunk egyik fő alappillére a családokkal való szoros egymásra épültség, ezért ezt a rendezvényünket is úgy hirdetjük, és tettük eddig is, hogy a családok együtt mondjanak verseket.
Nagy örömünkre minden osztályunkból többen is vállalkoztak a megmérettetésre és újra egy nagyon hangulatos, vidám, lélekemelő délutánban lehetett részünk.
A zsűri, mely Mentovics Éva költőnőből, Vörös Elvira nyugalmazott tanítónőből és Gönczölné Lendvay Anikó alsós igazgatóhelyettesünkből állt, bizony nehéz helyzetbe került az eredmények felállításában.
Végül is az 1. helyezést a Formán család négy tagja vihette el, akik hangulatos előadásukkal nyűgöztek le mindenkit.
A 2. helyezett a Kovács család lett, akik a választott versükhöz nagyszerű, kedvcsináló illusztrációkat is készítettek.
A 3. helyezést a Kovács – Németh család nyerte el, akik saját költeménnyel is köszöntötték a nézőket és engedtek betekintést a mindennapi idilli életükbe.
Természetesen a többiek is nagy élményt nyújtottak és reméljük jövőre is részesei lesznek, és ezáltal mi is, ennek az ünnepnek, mely a költészet, a kultúra jelenlétét erősíti a mindennapjainkban.

Rendhagyó meteorológiai környezetóra

2016-04-08

Rendhagyó környezetismeret óra keretén belül a 4. osztályos gyerekekkel a meteorológiai mérésekről beszélgetett az egyik szülő – Takács Lajos, aki a VMeteo.hu egyik szerkesztője.
A gyerekek megismerkedhettek a meteorológiai alapfogalmakkal.
„Taki-apu” beszélt többek között a légkör felépítéséről, az üvegházhatásról, de szóba kerültek az időjárási frontok, valamint az előrejelzések készítése is.
A gyerekek végig aktívak voltak, jelentkeztek, kérdeztek. Nagyon élvezték, amikor kézbe vehették a különböző meteorológia mérőeszközöket.
Óra végére azt is megértették, hogy nem a meteorológus tehet arról, ha valami miatt nem válik be a prognózis, és hogy bizony nem mindig hihetnek az utcai hőmérőknek.
Köszönjük ezt az érdekes, tartalmas előadást.

Víz világnapi kirándulás 4.c

2016-03-21

Évek óta hagyomány, hogy a Víz világnapjához kapcsolódóan felkeresünk valamilyen vizes helyet. Kirándulunk, túrázunk egyet a tavaszi napsütésben. Idén Tihanyban a Barátlakásokat kerestük fel, majd ezt követően megnéztük Magyarország legrégebbi működő vízimalmát Örvényesen. A régi vízi mesterségeket előzetesen gondolattérkép formájában dolgoztuk fel, így ismerkedtünk meg többek között a pákász, a jeges, a hajóács, kosárkötő mesterségekkel.

Március 15. témahét a Kék Madárban

2016-03-15

A tanév során elérkeztünk talán a kisdiákok számára leginkább vágyott nemzeti ünnepünk időpontjához. Ezt a témahetet egy rövid összejövetellel kezdte mind a négy kékmadaras osztály hétfőn, ahol toborzó dalokat énekeltünk, elszavaltuk Petőfi Sándortól a Nemzeti dalt és néhány fontos információhoz jutottunk az 1848-49-es eseményekről.
Kedden kikerültek a folyosóra a gyerekek által készített plakátok, rajzok, és nagy örömünkre néhány igazán szép vers és történet is született a nagyobbak (2-3-4. osztályosok) tollából. A negyedikesek részt vettek a Temető túrán, ahol térkép alapján keresgélték a szabadságharcban részvett honvédek síremlékeit.
Szerdán beültünk a 3. c osztály rögtönzött Pilvax Kávéházába, ahol a Kossuth kiflihez finom kávét szürcsölgetve hallgattuk meg az 1848-49-es eseményekről összeállított műsorát.
Csütörtökön a kézműves foglalkozások alkalmával elkészítettük a nemzeti színű pomponokat, kis madárkákat, lovacskát és fejfedőt a huszároknak, pártát a lányoknak! Mindenki nagy odafigyeléssel és lelkesen készítette kincseit.
Pénteken végül ügyességi sorversenyen vettek részt az elsősök és a negyedikesek. Majd közös énekléssel és egy kis csatával zártuk a hét eseményeit.
Rengeteget tanulva, és igazán remekül szórakozva telt a hét.

Kék Madár Bál

2016-02-27

Idén is báloztunk. Jó hangulatban, vidáman ünnepeltünk együtt.

Közlekedésbiztonság

2016-02-18

A gyerekek a közlekedésbiztonságról, a kerékpározás szabályairól hallhattak előadást.

Az egészséges táplálkozásról

2016-02-16

Szabóné Tarcsai Judit beszélgetett a gyerekkel az egészséges táplálkozásról.

Maci- nap a 2.c-ben

2016-02-02

„Kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom, óriás!”
Ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.
Idén is örömmel készültünk a Maci- napra. Minden a maciról szólt e neves napon. A gyerekek macival érkeztek az iskolába. Matematika órán megmérték a hozott macik magasságát, tömegét, csapatok versenyeztek egymással. Híres macikat állítottak betűrendbe, volt macikeresés szórácsban, maci készítése. Macis meséket olvastunk, macis dalokat, verseket mondtak. Kóstolgattak lekvárt, mézet és szörpöt is kortyolgattak.

Karácsonyi projekt

2015-12-19

Minden év talán egyik legbensőségesebb időszaka a karácsonyi készülődés, várakozás.
A Karácsony projektünk András nappal kezdődik, amikor párválasztó András-kereket készítünk, illetve a szülők segítségével ünneplőbe öltöztetjük, feldíszítjük a tantermeket. Borbála napon cseresznyeágakat teszünk a vázákba, és figyeljük, hogy kivirágzik-e, feljegyzést készítünk a változásról.
Minden évben ellátogat hozzánk a Mikulás is, akit versekkel, dalokkal, furulyaszóval köszöntünk, cserébe megtölti a zsákjainkat.
A Luca-napi kotyolás sem maradhat el, rigmusokkal, csúfolódókkal, jókívánságokkal járjuk körbe az osztályokat.
Mézeskalácsot sütünk, az illata betölti ilyenkor a folyosót, és meghirdetjük a Kié a legszebb mézeskalács házikó? versenyt is.
Ajándékokat készítünk a szeretteinknek kézműves foglalkozásokon, és szülői játszóházon a szülők is készítenek a gyerekeknek kedves meglepetést.
A negyedik osztályosok Karácsonyi újságot szerkesztenek.
Nem maradhat el a közös kék madaras mozilátogatás sem, idén a Kisherceget néztük meg 3 D-s változatban.
Az utolsó héten egymás angyalkái vagyunk, mindenki mindennap apró saját készítésű apró ajándékkal kedveskedik a kihúzott társának, illetve szeretetüzeneteket küldünk egymásnak.
A projekt az osztályok karácsonyi műsorával, ünnepségével záródik.

Adventi kirándulás 1.c

2015-12-08

Az elsős KisMadarakkal 2015. december 8-án adventi kiránduláson vettünk részt. Győr városába látogattunk. Nagyot sétáltunk a Baross úton, játszottunk és körbenéztünk a gyönyörűen feldíszített Széchenyi téren. A város ünnepi hangulata mindenki számára nagy élmény volt. Megtekintettük a Borsos Miklós Múzeum gyereknek szóló Téli esték című kiállítását. Kézműves foglalkozás keretében üdvözlőlapot és dobozkát készítettünk. A kirándulás befejezéseként megcsodáltuk a kivilágított belvárost, felültünk a téren felállított kis vonatra is. Sok szülő is részt vett a programokon, így igazán csodás napot töltöttünk együtt. Karácsonyi dalokat énekelve és ünnepi hangulatban tértünk haza.

'A FÉNY' múzeumpedagógiai foglalkozás

2015-12-08

A fény éve alkalmából Környei Ágota vezetésével a FÉNY című múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Március 15. úti könyvtárban.
A Fény Nemzetközi Évének tiszteletére rendezett programon minden kisgyerek átadhatta magát az alkotás örömének, miközben kötetlen, kreatív beszélgetés zajlott: Mi a fény, mit jelent az, hogy fényt hoz az életünkbe, a szeretet hogyan kapcsolódik a fényhez? Hogyan jelenik meg korábbi ábrázolásokon?
Nagyon köszönjük a tartalmas együttlétet.

RAJZPÁLYÁZATOT NYERT A 3.C OSZTÁLY

2015-12-05

Immáron harmadik éve, heti egy alkalommal korcsolyaoktatáson vesz részt a 3.c osztály. A jégen töltött idő alatt a gyerekek kivétel nélkül nagy biztonsággal megtanultak korcsolyázni. Nem meglepő tehát, hogy a jégpálya által hirdetett rajzpályázatra nagy lelkesedéssel készültek a rajzok. A régi és friss élmények egyaránt megjelentek az alkotásokon. Volt olyan tanuló, aki több képet is készített. Pályaművével Szintay Lili 1. helyezett, Holcer Anna 2. helyezett, míg Salamon Szonja és Nagy Hanna 3. helyezett lett. Ők, a családjukkal együtt, korcsolyázhattak egy nagyot a díjkiosztó ünnepségen. Ezen kívül az osztály elnyerte a különdíjat, hiszen a legtöbb rajz az ő kezükből került ki. A díj nem más, mint egy közös „osztálykori” a szülőkkel.
További helyezettek a „kék madaras” osztályokból:
1.C Dávid Lilla (1. hely), Osvald Benedek (2. hely)
2.C Horváth Kitti (1. hely)
4.C Dióssy Jázmin (2. hely), Badik Rebeka (3. hely)
GRATULÁLUNK!!!

Elsősök Litéren

2015-11-11

Az elsős KisMadarak az idei tanévben Litérre látogattak november 11-én, Vastag Ricsi bácsi meghívására! Megismerkedtünk az őszi falusi munkálatokkal és hagyományokkal! Ezen a napon készítettünk kukoricacsuhéból kismalacot, sípot faragtunk! Mondókákat, népi játékokat tanultunk! Részt vettünk táncházban is és kipróbálhattuk milyen kukoricán térdelni! Szép napunk volt!

Témahét, vagyis egy Tök Jó Hét

2015-11-09

Egy hetes programsorozattal, témahétként ünnepeltük idén a Márton- és Töknapot a Kék Madaras osztályokban. Hétfőn ügyességi akadályverseny tette próbára a gyerekeket. A tökgurítás, célba dobás, libakeresés, puzzlekirakás mellett libalábnyomon ugrálás, magválogatás és a témához kapcsolódó dalok éneklése ölelte fel a délutánt. Kedden rendhagyó, interaktív Ludas Matyi előadást tekinthettek meg a gyerekek, ahol a szereplők egy része a nézők soraiból került ki. A kacagás természetesen garantált volt!!! Szerdán a Márton nap körüli hagyományokat prezentáció segítségével elevenítették fel az osztályok, majd totó kitöltésével rendszerezték megszerzett tudásukat. Ezen a napon láttuk vendégül az érdeklődő óvódásokat és szüleiket, akik a színes programot az iskola körüli lámpás felvonulással zárták. Csütörtökön – a kézműves délutánt követően - iskolásaink járták körbe az intézményt mécseseikkel. A nap folyamán a Vadludak színtársulat (3.c) adta elő dalos-verses műsorát a szomszédos osztálytermekben. A péntek az értékelésé, az eredményhirdetésé volt. A rajzpályázat, a hagyományos tökfaragó verseny és az eredményesen kitöltött totók alkotóit, résztvevőit méltányoltuk, díjaztuk. Az élmények és a fényképek tanúskodnak arról, hogy TÖK JÓ volt ez a hét!

Bakonyi gyilkos-tó

2015.11.06

Kihasználva a napsütést, november 6-án családi kirándulást szerveztünk Bakonybélbe a Hubertlaki-tóhoz, népies nevén a Bakonyi gyilkos-tóhoz. Végig avarszőnyegen túráztunk, élvezve a csodálatos rozsdabarna levelek színét, az átszűrődő fényeket. Igazi feltöltődés volt!

Papod 2015

2015.11.06

November 6-án az osztállyal Papodra kirándultunk. Remek időben túráztunk, arany avarban sétáltunk, a magasból csodálhattuk a kilátást.

Budapest projekt

2015.10.29

A budapesti honismereti iskolában látottakat, tapasztalatokat projektmunkában dolgoztuk fel.
Hazatérve először elkészítettük a témahálót, altémákra bontottuk, majd ez alapján megalakultak a csoportok – megválasztották a csoportvezetőket, felelősöket.
Ezt követte a tervkészítés a gyerekek és a pedagógusok részéről egyaránt. Elkészült a projektháló.
Megkezdődött az interneten, könyvtárban, otthon a kutatómunka: az adatgyűjtés, anyaggyűjtés, majd a rendszerezés, pontosítás: lényegkiemelés, szerkesztés.
Mindencsoport lelkesen állt neki a téma feldolgozásának, készültek a nyilvános bemutatóra. Rengeteg produktum készült: makettek, prezentációk, társasjátékok, feladatkártyák, leírások, terepasztal, szókereső, kvíz-kérdések.
A bemutató, záró foglalkozásra sok szülő, nagyszülő, nagy testvér jött el, büszkék voltak a gyerekekre, és így azok a szülők is betekintést nyerhettek a honismereti iskolánkba, akik nem lehettek velünk. Az egyik szülő kisfilmeket is készített az erdei iskoláról és a projektzáróról is.
A bemutatót követően a gyerekek napokig foglalkoztak a másik csoportok által készített játékokkal, feladatokkal.
A projektmunka során nagyon sok kreatív ötlettel álltak elő, igényes munkát végeztek. Így megvalósult egy nagyon fontos célunk: egymástól tanultak, ötleteltek, nekünk csak a feltételeket kellett biztosítanunk. Jelentős volt a tanterven felüli tudáselsajátítás is, és a készségek, megszerzett ismeretek alkotó alkalmazása. Büszkék voltak az elkészített munkáikra, és mi is Rájuk!

Író – olvasó találkozó Beck Andreával

2015.10.09

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében október 9-én Beck Andreával hirdetett meg találkozást.
Mivel az osztályunk közösen már három könyvét is kiolvasta, s nagy tetszést aratott, ezért úgy gondoltuk, hogy kihasználva a lehetőséget, személyesen is találkozunk az írónővel.
A könyvek után a személyes találkozás is nagy élményt nyújtott. Egy végtelenül kedves, mosolygós fiatal anyukát ismertünk meg személyében. Megtudtuk, hogy évekkel ezelőtt találkozott a pozitív gondolkodással, ami arra ösztönözte, hogy tovább adja ezek lehetőségét a gyerekeknek, akik nagyon érzékenyen reagálnak a külvilág történéseire. Könyveiben a Titok tündérek mindig olyan megoldásokat sugallnak, amit magának az embernek kell elvégeznie, pl.: Hogyan tud túllépni igazságtalanságon, megbántottságon? Hogy tud kezelni nehéz helyzeteket? Hogy viszonyuljon másokhoz? Hogy szembesüljön a mássággal? Hogy viselkedhet ilyen helyzetekben? Erre szemléltetésként a legújabb könyvéből is olvasott fel két történetet.
A Titok könyvek a gyerekek mindennapjain keresztül mesélnek el történéseket, a mindennapi életükből emelnek ki gondokat, s ezek megoldásában a Titok tündérek segítséget nyújtanak. De nem kész megoldást kínálnak, hanem igyekeznek a gyerekeket rávezetni a helyes döntésre.
A mondanivalóikat tekintve tehát nem csak a gyerekeknek szóló remek, fordulatos, humoros könyvek ezek, hanem a felnőttek is meríthetnek belőlük ötleteket és energiát ebben a sokszor zűrös világunkban.

Deák futás

2015.10.01

A madarak márpedig tudnak futni!!!
Iskolánk tanulói rendszeresen részt vesznek az évente megrendezésre kerülő „Deák futáson”. A kék madaras tanulók hagyományosan jól szerepelnek ezen a versenyen. Nem volt ez másképp október 1-jén, a XIII. Deák Ferenc Futónapon sem. A kiemelkedő eredményeket tudatos felkészülés előzte meg, hiszen a tanévkezdéssel együtt megkezdődött az iskolakörök futása. Nap, mint nap lehetett látni, ahogy a kismadarak küzdenek az előttük álló méterekkel. Az erőfeszítések meghozták gyümölcsüket, hiszen valamennyien megbirkóztak a kiélezett versenyhelyzet kihívásaival. A népes mezőnyben többen értek célba az első tíz befutó között. Dobogós helyezést három kék madaras tanuló ért el:
1.évfolyam lányok
II.   Angyal Fruzsina 1.c
1.évfolyam fiúk
III.   Till Erik 1.c
3. évfolyam fiúk
I.   Szalai Zalán 3.c

Szüreti mulatság

2015.09.22

Szeptember 22-én tartottuk meg az idei tanév első jeles napját, a Szüreti mulatságot.
A már felső tagozatos volt kékmadaras diákok segítettek felkötözni a szőlőt, illetve vállalták el a csőszök szerepét a szőlőlopás során. Ezt követően nagy dézsában kezdődött a szőlőtaposás, majd szülői segítséggel a must készítése. Kézműves játszóházban fonásra, terítő-festésre, ajtódísz készítésre került sor. A felvonuláson zajkeltő eszközökkel, közös énekléssel teremtettünk vidám hangulatot, a kislányok finom pogácsákkal kínálták az utca népét. A témanapot szabadtéri táncházzal zártuk Ricsi bácsi vezetésével. Mindenki nagyon jól érezte magát.

Budapest honismereti iskola 4.c

2015.09.07-11

Erdei iskola

2015.09.04

A 2015/16-os tanévet Erdei iskolával kezdtük. Kisbükk majorban állatokat néztek, simogattak a gyerekek, majd lovagoltak, íjászkodtak, bálára másztak, falusi olimpián próbálhatták ki ügyességüket. Cseszneken a várról sok érdekességet tudtak meg. Zircen a Természettudományi Múzeumban a Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatták, de gyönyörködhettek A Kárpát-medence ásványai című kiállításban is. Bakonybélben sok hasznos ismeretet szereztek a tanulók. Volt vízvizsgálat, kosárfonás, könyvkötés, bőrözés, ismerkedés a gyógynövényekkel, bátorság próba, túra, kisvonatozás, tábortűz, dalolás. Az utolsó nap a szülőkkel megnéztük a pannon Csillagdát, majd elsétáltunk a Borostyán-kúthoz.

2014/2015

Családi kirándulás: Hegyestű

Családi kiránduláson voltunk: Hegyestű, Szigliget, Salföld, Keszthely
Sok szép helyet bebarangoltunk, sok érdekességet láttunk. Este Ki-Mit- lud? -on mutathatták meg ügyességüket kicsik és nagyok.

Állatkert

Ebben az évben az állatkertben töltöttünk 3 napot. Ez a tantermi, iskolai környezetből való „kiszabadulást” jelenti a természetbe. Az állatkerti ismeretszerzés, tapasztalás segíti a gyermekeket abban, hogy egyes állatfajokat alaposabban megismerjenek, és ezeket az ismereteket később hasznosíthassák tanulmányaik során. Hallhattak a híres Böbe majomról. Erdei- vad- és háziállatokról tudtak meg érdekességeket. A látványetetések alatt sok információval lehettek gazdagabbak.

Kalandozások a néptánc és a harcművészet birodalmában

Az utolsó témanapunk 2015. május 21-én a Berenhidai Huszár Péter Baranta csapat bemutatkozásával kezdődött, majd ízelítőt adtak a néptánc, népzene, botforgatás, karikás ostorozás, övbirkózás, íjászat, csatakereszt hajítás, szablya, kard- és lándzsavívás, népi játékok, valamint népének tudásukból.
Néhány perces tereprendezés után kialakítottak néhány foglalkoztató pontot, ahol eszközeiket ki is lehetett próbálni, illetve hagyományos nép játékokat tanítottak, majd ezeket ki is próbálhatták a gyerekek.
A kézműves foglalkozáson a fiúk íj – és nyílvesszőt, a lányok gyöngyből népi ékszereket készítettek.

Családi kirándulás a Dunakanyarban

Május 15-17. között 3 napos családi kiránduláson vettünk részt a Dunakanyarban a 3. c osztállyal. Bár az időjárás-előrejelzés rossz időt jósolt, de szerencsére tévedett… Így nagyon kellemes, élménydús, tartalmas napokat tölthettünk el Magyarország egyik legcsodálatosabb részén. Pénteken az utazást követően megcsodálhattuk az esztergomi bazilika épületét és a csodás kilátást a kupolából. A Duna Múzeumban érdekes kísérletekkel, játékokkal ismerhettük meg a víz tulajdonságait, erejét, felhasználását. Átsétáltunk Szlovákiába is a Mária-Valéria hídon. A szállásunk Búbánatvölgyben volt, nagyon szép környezetben. Míg a szülők a vacsorát készítették elő és főzték meg bográcsokban, addig a gyerekek fociztak egy jót néhány apuka támogatásával. A napot Ki mit tud?- dal zártuk.
A 2. napon Visegrádé volt a főszerep: megnéztük a Királyi Palota termeit és kertjét, játszottunk a történelmi játszóparkban, majd felbaktattunk a Fellegvárba, ahonnan feledhetetlen kilátásban volt részünk a Duna-kanyarra. A gyerekek boboztak egy jót, néhányan pedig még elindultunk Dobogókőre – az „ország szívéhez”, ahol egy kisebb túrát tettünk. A vacsorát követően családi vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ügyességüket kicsik és nagyok egyaránt.
A 3. nap megmásztuk a Rám-szakadékot. Sokaknak ez a kalandos túra jelentette a legmaradandóbb élményt. Büszkék voltunk mindenkire, hogy akár saját meglévő”korlátaikat” is legyőzve végigcsinálták.
Újra megerősödött bennünk, hogy csodaszép hazánk van, és csak a megismerésével várható el, hogy minél erősebben kötődjünk is hozzá.

A Föld a kezünkben van

Április 13-től 24-ig két hetes projektet tartottunk a Föld napjához kapcsolódóan.
A projektindítón tenyérlenyomattal elkészítettük a Föld térképét, illetve a felső tagozatos diákok Ppt-vel támogatott előadást tartottak a kék bolygóról. Rajzpályázatot és újrahasznosító alkotópályázatot is hirdettünk.
Bemutató órákat tartottunk a témához illeszkedve, közben a projektpedagógiás jó gyakorlatunk átvételére is sor került. Minden osztály változatos projekt-foglalkozásokat tartott, melyekben adatokat gyűjtöttek, illetve feldolgozták a Föld érdekességeivel, védelmével, bolygókkal kapcsolatos témákat, lapbookot készítettek.
Virágültetéssel szépítettük az iskola környezetét a Csalán Egyesület jóvoltából.
Akadályversenyt szerveztünk, ahol a csapatok ügyességi, logikai és ismeret feldolgozó feladatokat oldottak meg. Finom kókuszos „bolygó-golyócskákat készítettünk, de papírmaséból is elkészítettük a bolygókat.
Zárásként családos kerékpártúrát szerveztünk Nemesvámosra. Reméljük, hogy maradandó élményt nyújtott ez a két hét mindenkinek, és környezetbarát, Földünket szerető és óvó gyerekek válnak tanítványainkból.

Kalandozások a népi mesterségek és a néphagyományok birodalmában

2015. április 22-én tartottuk a Kalandozások a népi mesterségek és a néphagyományok birodalmában témanapunkat

Interaktív beszélgetéssel kezdődött a nap egy néprajz szakos pedagógus, Miklós Judit vezetésével, ahol megismerkedhettek a gyerekek a különböző nép mesterségekkel, használati tárgyakkal, alkotásokkal.
Ezt követően a kézműves játszóházban ékszereket készítettek a gyerekek természetes anyagokból; Horváth Gyula népi fafaragó művésszel nyaklánchoz medált, illetve Kovács Anita vezetésével nemezeléssel karkötőt.
Kora délután a Kőris zenekar hangulatos koncertet adott népi hangszerek bemutatásával egybekötve, majd vidám táncházzal zártuk a napot Vastagh Richard – Ricsi bácsi irányításával.

Versünnep

A kékmadarasok az országos Versünnep programjához kapcsolódva a Költészet napja alkalmából már másodszor rendezték meg a családi versmondó versenyüket. Családi azért, mert családok együtt szavaltak. Apa, Anya, Gyerekek, Tesók együtt mondták a kedvesebbnél kedvesebb verseket. Ez adta meg azt a hangulatot, amit a fővárosból, az országos rendezvénytől delegált vendégünk, Elek Szilvia zongoraművésznő is megfogalmazott: itt nem a versenyszellem uralkodott, hanem az együtt verselés öröme, ünnepe jött át. Nagyon jó, meghitt hangulatú volt, amit jövőre is szeretnénk átérezni. Szinte minden résztvevő megfogadta, hogy a következő Versünnepünknek is részese lesz.

Húsvéti projekt-Nyuszi-nap az 1.c-ben

Ezen a héten a Húsvéti ünnepkör köré épültek a feladatok. A számolás, az olvasás, az írás, a testnevelés is könnyebben ment a nyuszi segítségével. Voltak húsvéti találós kérdések, ügyességi feladatok, énekek, mese, megismerték a gyerekek a Húsvét történetét is. A nyuszi-napon izgalmas feladatokat kellett megoldaniuk. A csapatok csatakiáltosokat írtak, versenyeztek, táncoltak, répát rágcsáltak, nyuszit kerestek, tojásokban rejlő feladatokat oldottak meg, próbára tették az ügyességüket is.. Vidáman telt ez a három nap.
Néhány csatakiáltás: Mi vagyunk a nyuszikák, összegyűjtjük a tojást!
Mi vagyunk a csokinyuszik, nem vagyunk mi alamuszik!
Mi vagyunk a tojások, szeretjük a húsvétot!

Bátorkő

Március 28-án családi kirándulást szerveztünk Várpalotára. Végig sétáltunk a Vár- völgyi tanösvényen, egészen a Bátorkő várig. A várat is meghódítottuk. Meglepetés is várt itt a gyerekekre. A nyuszi levelet rejtett el és egy kis édességet is. Csodás volt az ébredő természet! Kellemes napot töltöttünk együtt.

Víz világnapja

Hagyományainkhoz híven családi túrázással ünnepelte a 3. c madaras osztály a Víz világnapját. Ez alkalommal Bakonynánára kirándultunk a Római fürdőhöz. A szurdok által övezett erdei túra csodás élményt jelentett a kellemesen tavaszias időben. Láthattuk a Gaja-patakot tápláló források közül is néhányat, illetve még hóvirágmezőben is gyönyörködhettünk. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen környéken lakunk!

Könyvtárban jártunk

Kék Madár bál

Ismét nagyon kellemes estét töltöttünk együtt február 21-én, az Egyetemi Menzán. A kedvcsináló műsort ezúttal az Acro Dance Rock & Roll SE táncosai illetve Bolla Tibor szájharmonikás kíséretében a „Hajdu néptáncos férfi páros” szolgáltatta. Érdekes volt így együtt látni a két műfajt. Mindkettő fergeteges volt! Jól esik időnként ilyen kötetlen formában beszélgetni, szórakozni. Külön öröm számunkra, hogy volt tanítványaink szülei közül is többen visszatérnek ilyenkor. Felemelő érzés újra találkozni Velük. Jövőre újra megismételjük.

Kalandozások a népmese és a népzene birodalmában

2015. febr.19-én tartottuk negyedik - Kalandozások a népmese és a népzene birodalmában - témanapunkat. A program a KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0002 számú, „Szociális Városrehabilitáció Veszprémben” elnevezésű, az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázat részét képezte mini-projektként.
A témanapot a Laczkó Dezső Múzeum interaktív foglalkozásával kezdtük, ahol a gyerekek megismerkedhettek a farsangi népszokásokkal, hiedelmekkel, ezekhez kapcsolódó eszközökkel, tárgyakkal, ruhákkal.
A foglalkozást követően nagy sikert aratott a Kiskunfélegyházáról érkezett Gulyás László vándormuzsikus. Különböző népi hangszereket ismerhettek meg a gyerekek, és élvezhették az ízes magyar beszédet, népdalokat, illetve a ritmusjátékokat.
Délután kézműves játszóházban agyagból „körtemuzsikát”, illetve gyékényből naptündért készíthettünk. A tematikus füzet feladatlapjának csoportmunkában történő kitöltése segítette a téma összegzését,rendszerezését.
Nagyon tartalmas, élménydús napot töltöttünk együtt, miközben közelebb kerültünk népi kultúránk örökségeihez.

Kányádi Sándor műveit olvastuk, hallgattuk.

Maci témanap

„Kibújás vagy bebújás?”
Február 2-a Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat, a másik néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.
A Maci-napon a kisebbeket érdekes, vidám feladatok várták. Maci-torna, maci tappancs keresés, mit rejtenek a mézescsuprok, labirintus, igaz-hamis? Készítettünk macikat is. A nagyobbak csoportmunkában tangramból rakták ki macit, szólásokat, találós kérdéseket, verseket, énekeket gyűjtöttek, filc anyagból macit varrtak. Volt méz, lekvár, sütik, így még édesebb lett ez a nap.

Téli ünnepkör-Advent

2014. dec. 16-án került sor a harmadik témanapunkra az „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe…” mini projekt keretében.
Délelőtt a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa – Király András múzeumpedagógus - vezetésével tárgyfelismeréssel egybekötött interaktív beszélgetésen vettünk részt a téli ünnepkörről, téli népszokásokról.
Ezt követte Écsi Gyöngyi mesedélutánja, mely rendkívül érdekes, mutatós volt, a gyerekek nagyon élvezték.
A kézműves foglalkozásokon szalmaangyalkát, méhviaszos gyertyát készíthettek tanulóink, illetve mézeskalácsot süthettek. Igazi bensőséges adventi hangulatban telt a napunk.

Márton- és töknap

November 11-én tartottuk a második témanapunkat az „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe… mini projekt keretében. Interaktív beszélgetéssel – néprajz szakos pedagógussal – kezdődött a napunk, ahol a Márton naphoz fűződő néphagyományokról, szokásokról szerezhettünk új ismereteket.
Ezt követően Márton-napi ügyességi hétpróbán mérhették össze az osztályok ügyességüket.
Ebéd után Sándor Ildikó népi mesemondó ízes, humoros előadását élvezhettük.
Délután kézműves foglalkozáson krumplipuskát és csuhébabát készítettek a gyerekek. Majd vidám táncházzal és lámpás felvonulással zárul a napunk.

JÉGMADARAK

A zordabb időjárás beköszöntével egyre inkább szűkül a szabadtéri sportolás lehetősége, iskolánk azonban abban a különleges helyzetben van, hogy a jégpálya néhány perces sétával elérhető. Mivel a Kék Madár Programban kiemelkedő szerepe van a mozgásos tevékenységeknek, így kézenfekvő, hogy késő ősztől kora tavaszig heti rendszerességgel valamennyi madaras osztály egyre gyakorlottabban merül el a korcsolyázás szépségeiben. Ezeken a kihelyezett kinti testnevelés órákon szakképzett oktatók speciálisan felépített terv alapján trenírozzák a gyerekeket, de a lelkes tanító nénik, asszisztensek, szülők is szívesen „jégre szállnak” a kismadarakkal. A korcsolyaoktatás eredményeiről és hangulatáról az alábbi képek tanúskodnak.

Mikulásváró családi délután a 2.C-ben

A 2013-ban beröpült kismadaraknak immáron második éve szervezik meg a tanító nénik és a szülők a Mikulásváró délutánt, ahol kistesók, nagytesók, szülők és nagyszülők töltik meg az osztálytermet. A program H. Vass Ildikó néni origami-foglalkozásával indult, így kicsik és nagyok kedvük szerint hajtogattak az alkalomhoz illő papírcsodákat. A Mikulásváró Hétpróbán az egyes állomásokon szülők és nagytesók különböző izgalmas feladatokkal várták a csapatokat. Volt zoknipárosítás, hópehelykészítés, dalolás, célbadobás dióval, kötélhúzás a krampuszokkal (Reméljük senki sem ismerte fel az apukáját!!!), dalszöveg sorbaállítása és puzzle kirakása. A Mikulás érkezését mindenki nagy örömmel fogadta. (Reméljük ekkor sem ismert rá senki sem az apukájára!) A puttonyból az édesség mellett előkerült egy nagyszerű bábelőadás, melynek során a vidám próbákat követően végre „élesben” adták elő a szülők A didergő király című mesét. Az előadás természetesen elsöprő sikert aratott a közönség soraiban, ahol a Mikulás is helyet foglalt. Miután a függöny összezárult, és a sütemény is elfogyott, mindenki jókedvűen tért haza, és készítette ki a tiszta csizmát, hátha a Mikulás személyesen is ellátogat hozzá...

Magyar solymászat története

Magyar solymászat története címmel előadást hallgattak,néztek meg a gyerekek. Megtudhatták, hogy több uralkodónknak is kedvenc időtöltése volt a solymászat, milyen felszerelés kell ehhez. Megismerhették a ragadozó madarak jellemzőit.

Jutas Vitéz Kilátónál jártunk

Szüreti témanap

Az Új Széchenyi Terv KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013.0002 számú „Szociális városrehabilitáció Veszprémben”című projekt keretében „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe...” mini-projekt szeptember 29-én indult a Báthory iskolában a Kék Madár Alapítvány szervezésében. A szüreti témanapon a résztvevő diákok megismerkedhettek a Szent Mihály napjához kapcsolódó népi hagyományokkal Miklós Judit előadásában, majd a Tönköly zenekar segítségével vidám szüreti dalokat, népdalokat énekelhettek, és hangszerbemutatóra is sor került. A délelőtt szőlőlopással és felvonulással zárult.
A délután folyamán szülői segítséggel elkészült a finom must, ezt követően pedig kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, ahol a népi mesterségek közül a kosárfonást és a kötélverést próbálhatták ki. A nagyon tartalmas témanap táncházzal ért véget, melybe már a szülők is bekapcsolódtak.
Az év hátralévő részében még két alkalommal, a Márton-naphoz és az Adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan kerül sor hasonló programokra, majd a 2015-ös év első felében „Kalandozások a népmese és a népzene birodalmában, a népi mesterségek és a néphagyományok birodalmában, folytatódnak a programok.

Családi kirándulás 1.c. Veszprémfajsz

Rókavadászat

Az 1.c osztály tanulói szüleikkel és testvéreikkel együtt augusztus utolsó napján "ismerkedõs" kiránduláson vettek részt. Olga néni és Kati néni érdekes feladatokkal készült kicsiknek és nagyoknak. Volt rókavadászat, játékos névgyakorlás, körjáték, sorversenyek. Ez volt az elsõ alkalom, amikor az osztály tanulói, a szülõk és a két tanító néni valamennyien együtt voltak. A vidáman telt ez a délelőtt. Indulhat is a 2014/ 2015-ös tanév!