Határtalanul

Határtalanul 2019

2019-04-30

Idén is részt vett iskolánk 7.c osztálya a Határtalanul pályázaton, melynek során Erdélybe kirándultunk. A projekt során az alábbi programok vártak ránk.
Előkészítő foglalkozás: Az előkészítő foglalkozásunkat Milló Ildikó iskolánk nyugdíjas rajz és földrajz szakos tanára tartotta. Prezentációjában beszélt nekünk Erdély látnivalóiről, történelméről, nevezetességeiről, népművészetéről.
Előkészítő óra: Előkészítő órán programunk főszervezője, Cili néni ismertette a ránk váró út állomásait, a fő nevezetességeket. Utána mi is bemutattuk prezentációinkat, amelyet korábban készítettünk az informatika órákon.
1. nap: Május 20. hétfőn reggel 5 órakor indultunk el, az úti cél Csíkcsomortán. Elsőként a „Erdély kapuját”, a Király-hágót néztük meg.
Kolozsváron csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, Szilveszter Zsombor, aki egy belvárosi sétát tartott nekünk, sok érdekes ismerettel gazdagodva szálltunk vissza a buszra.
Szállásunkra, Csíkcsomortánra este 10 után értünk, ahol finom vacsorával vártak bennünket.
2. nap: 9 órakor reggeliztünk, és utána indultunk a Szent Anna-tóhoz, ami Erdély hét csodájának az egyike. A Szent Anna-tó (Lacul Sfanta Ana) az egyetlen kráter tó az erdélyi Csomád-hegység (Hargita megye) egyik kialudt vulkáni kráterében, Tusnádfürdőhöz közel.
A nap során voltunk Kézdivásárhelyen, ahol Gábor Áron szobránál egy koszorút helyeztünk el, majd az Incze László Céhtörténeti Múzeumban vezettek körbe bennünket.
Az 1848/49-es székely hősök emlékművénél, Nyergestetőn elmondtuk Kányádi Sándor: Nyergestető című versét és elénekeltük a székely és a magyar himnuszt.
Este meglátogattuk a szomszéd házban lévő moldvai csángó gyerekeket, akik a szegénység és nehéz körülmények elől menekülve, szüleiktől távol, itt nevelkednek. Átadtuk nekik az előzetesen gyűjtött ajándékokat, majd közösen énekeltünk magyar népdalokat és slágereket.
3. nap: A szomszédos Csíksomlyón kezdtük a napot. A híres búcsújáróhelyen készültek már I. Ferenc pápa látogatására, ami június 1. lesz, és persze a pünkösdi búcsúra is. A templomban megtekintettük a híres csodatevő Szűz Mária-szobrot, amelyhez számos legenda fűződik.
Utána Csíkszeredán a Székely Mikó várba mentünk, amely a Csíki Székely Múzeumnak ad otthont. A múzeumpedagógiai foglalkozás során sok hasznos, érdekes ismerettel gazdagodtunk.
Megálltunk Mádéfalván a Siculicidium-emlékműnél, amelyet az 1764-ben lemészárolt székelyek tiszteletére emeltek. Mi is koszorút helyeztünk el az emlékműnél és elénekeltük a székely és a magyar himnuszt.
A Gyilkos-tó és a Békás-szoros látványa nagy élményt jelentett mindenkinek. A szorosban mi is tettünk egy kis sétát.
Hazafele a Maros forrásánál tettünk egy kis kitérőt. Itt felelevenítettük a Maros és Olt legendáját.
4. nap: Az ezeréves határhoz kirándultunk. Gyimesbükkön felmásztunk a Rákóczi vár romjaihoz. Meghallgattuk a falu érdekes XX. századi történelmét.
Hidegségpatakán látogatást tettünk egy csángó családnál, akik megvendégeltek bennünket hagyományos csángó ételekkel. Bemutatták népviseletüket, hangszereiket, táncaikat. Egyszerűbb lépéseket mi is kipróbáltunk.
Gyimesközéplokon megálltunk a Gyimes bobpályán, ahol gyönyörű környezetben élvezhettük a csúszás élményét.
Este sétát tettünk a faluban. Ahol megnéztük a jellegzetes székely építkezés emlékeit.
5. nap: Az utolsó nap reggelén összepakoltunk, megreggeliztünk, magunkhoz vettük úti csomagjainkat.
Az első megállót Szejkefürdőn tartottuk, ahol a székelykapukon áthaladva felmentünk Orbán Balázs sírjához. Ezen koszorút helyeztünk el.
A következő állomásunk Farkaslakán volt, ahol koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Elköltöttük utolsó román pénzeinket a helyi vásárban.
Parajdon lementünk a sóbányába, ahol megismerhettük a sóbányászat jelentőségét, múltját, kibányászási technikáját.
Ezután a hosszú hazaút következett, ahol igyekeztünk feldolgozni és megbeszélni az Erdélyben töltött öt napunk élményeit.
Értékelő óra: Hazautazásunkat követően az értékelő órán kiegészítettük prezentációinkat a saját fényképeinkkel, élményeinkkel. Majd egy teszt kitöltésével számot adtunk a megszerzett ismeretekről, értékeltük a programot.
Határtalanul témanapra a Nemzeti összetartozás napja alkalmából került sor. Előadásainkat itt is bemutattuk diáktársainknak. Akik a további programok során Trianonról nézhettek meg egy filmet, majd ehhez kötődően egy online tesztet tölthettek ki. A tanulók az alábbi programok közül választhattak: langalló sütés, quiz kitöltése és filmnézés, vetélkedő az osztályok között, táncház.
Összefoglaló film a teljes projektről
Összefoglaló film az 1-2. napról
Összefoglaló film a 3-4-5.napról
Összefoglaló film a csángó programról

Határtalanul 2018

2018-05-14

Határtalanul! – Erdélyben járt a 7. c osztály

Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:
Szent László városának megtekintése után Csucsára, majd Kolozsvárra látogattunk. A Tordai-hasadéknál tett kirándulásunk után Székelyföldre érkeztünk, ahol találkoztunk a tusnádfürdői gyermekotthon lakóival és egy hangulatos futballmérkőzést játszottak tanulóink a Jókai Mór Általános Iskola tanulóival. ( Kolozsvári Tibor , a gyermekotthon igazgatójának kérésére az általunk vitt adományokat a helyi iskola tanulóinak és igazgatójának adtuk át, itt találkoztunk a gyerekekkel is, akikkel az együtt töltött idő alatt nagyon jó kapcsolatunk alakult ki. ) . Nagyot sétáltunk a Szent Anna-tó körül, és megtekintettük a közeli torjai barlangot és a különleges Mohos-tőzeglápot is. Ellátogatunk a csíksomlyói búcsújáró kegytemplomba és a csodaszép marosvásárhelyi Kultúrpalotába is. Kalotaszeg két, talán legszebb református templomát megtekintve búcsúztunk Erdélytől.

A tanulmányi kirándulás célja:
A tanulók megismerték Erdély természeti szépségeit, népművészeti hagyományait, népi kultúráját, szellemi hagyatékát. A helyi gyerekekkel történő találkozáskor átérezték, milyen is a nehézsorsú gyermekek élete a gyermekotthonba kerülésük előtt és mennyi szeretetet, törődést kapnak a bekerülésük után. A találkozáskor megerősödött a nemzeti összetartozás tudata.

1. nap, 05.14. hétfő
Kiállás: 5.45, Veszprém 8200 Halle utca 10. (Báthory István Általános Iskola) Indulás: 6.00
13.00-14.30: Nagyváradon megtekintettük a Főszékesegyházat, tanulói kiselőadások hangzottak el Szent László legendájáról és a Hermáról, illetve a székesegyházról.
15.30-16.00: Rövid fotószünetet tartottunk Erdély kapujában, a Királyhágón, ahonnan káprázatos panoráma nyílik Erdélyországra.
16.15-17.00: Csucsán felkerestük az Ady Emlékházat, hiszen híres költőnk ezer szállal kötődik a településhez. Itt töltött el gyönyörű éveket a Boncza család kastélyában. Tanulói előadásban elhangzott Ady életútja és egyik ismertebb verse ( Föl-földobott kő ), majd koszorúzással emlékeztünk meg a költőről.
18.30: Megérkeztünk Kolozsvárra, ahol felidéztük a szállásunk névadójának, Bethlen Katának alakját. ( Egy órás késéssel )

2. nap, 05.15. kedd
8.00-10.30: Kolozsváron a belvárosi séta után megnéztük a Szent Mihály székesegyházat. Felkerestük a Házsongárdi temetőt, ahol felkutattuk néhány jeles magyar honfitársunk sírját ( Koós Károly, Apáczai Csere János, stb.) és megemlékeztünk arról, miben alkottak maradandót. Felidéztük Mátyás király alakját egy hozzá fűződő monda elmesélésével (A kolozsvári bíró). A főtéren megnéztük a híres Mátyás szobrot, majd Mátyás király szülőházánál kitöltöttünk egy totót, amely életével, uralkodásával kapcsolatos.
11.30-13.30: A Tordai-hasadékban teszünk egy nagyszerű kirándulást, ahol felelevenítettük a szurdokvölgy kialakulásának Szent Lászlóhoz kötődő legendáját. Tanulói kiselőadásban meghallgattuk a sóbánya múltját, történetét is felelevenítettük a megtekintésekor.( A kiselőadások a buszon hangzottak el, mivel egy hatalmas eső – szerencsére már csak a visszavezető úton- megnehezítette a túrát, de a kedvünket nem vette el. )
16.30-17.00: Farkaslaka, kirakodóvásár. Mellette megtekintettük Tamási Áron sírját is.
19.00: Tusnádfürdőre, vacsora a szálláson. A város történetének és szerepének felidézése a Monarchia idején.

3. nap, 05.16. szerda
9.00-12.00: Ellátogatunk a Szent Anna tóhoz, megismertük beszámolóból keletkezésének történetét, a hozzá fűződő legendát. Megnéztük a mohos tőzeglápot, közben pedig felidézzük Benedek Elek alakját egy rövid meséjének felolvasásával. ( Útunkon segített bennünket rendkívül kedves és felkészült idegenvetőnk Melkuhn Andrea, és egy helyi idős bácsi, aki részletesen bemutatta a tőzegláp élővilágát és helyi érdekességeket, történeteket is mesélt nekünk, és figyelmeztetett bennünket az esetleges medvék felbukkanására. ) )
12.30-15.00: A torjai Büdös-barlangnál kiselőadásból megismertük a mofetta kialakulását, működését, egészségre gyakorolt hatását, (ezt a valóságban is kipróbáltuk, természetesen felnőtt felügyelet mellett, a szigorú biztonsági szabályok betartásával ). Ezután Bálványosvár romjainál felidézzük a vár történetét, legendáját. ( A várba nem sikerült feljutnunk, mivel az oda vezető úton egy élelem után kutató medve beszorult egy kukába, és a helyiek- polgármester, ott dolgozó férfiak- tanácsára nem mehettünk a közelbe. Az állatot később kiszabadították. ) A program helyett idegenvezetőnk megmutatta az Apor lányok feredőjét, ahol gyógyvizes forrásban mosakodhattunk, megnéztünk egy több száz éves napórát, amely a mai napig a pontos időt mutatja, majd egy rövid pihenőt tartottunk az erdei kalandparkban.
16.00-18.30: Délután közösen futballmérkőzést játszottak tanulóink a helyi általános iskola és a gyermekotthon tanulóival, átadtuk az általunk gyűjtött adományokat és a közös sportra emlékeztető kupát. A közös játék mindannyiunknak nagyörömet szerzett. A gyermekotthon vezetőjének kifejezett kérésére a gyerekekkel az iskola épületében találkoztunk, ahol nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk.
19.00: Tusnádfürdő, vacsora a szálláson.

4. nap, 05.17. csütörtök
9.00-10.00: Csíksomlyón megnéztük a búcsújáró kegytemplomot, benne a Mária szoborral. Kiselőadást hallottunk a barátok forrása kialakulásáról, történetéről, illetve a borvíz eredetéről, jellemzőiről, a forráshoz kapcsolódó legendáról. Kísérőink segítségével házi kenyeret kóstolhattunk, amelyet a helyiek akkor vettek ki a kemencéből.
11.30-13.00: A Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz látogattunk el. Beszámolóból megtudtuk a tó kialakulását, történetét, illetve a szoros létrejöttét. A kirakodóvásáron megismertük a helyi mesterek népművészeti portékáit, felelevenítettük a tájhoz kapcsolódó népismereti tudnivalókat. A gyerekek kürtőskalácsot kóstolhattak. A szorosban elsétáltunk a magyarok hídjáig, gyönyörködtünk a táj szépségében.
14.30-16.00: Kis csúszással látogatást tettünk a parajdi sóbányában. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömb maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. A gyerekek játszhattak a föld alatti játszótéren, és kipróbálhatták a kötélpályát is, természetesen animátorok felügyelete mellett..
16.30-18.00: A Medve-tó a Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Rövid sétát tettünk a tó körül.
19.00: Hosszú út után megérkeztünk Nyárádgálfalvára, ahol valódi, erdélyi vendéglátásban volt részünk, gazdag vacsorával vártak minket a hangulatos szálláson.

5. nap, 05.18. péntek
8.00-10.00: Városnézés Marosvásárhelyen, megfigyelve a városkép szecessziós jegyeit - közben a székely ember jellemzőit vitattuk meg, székely vicceket, góbéságokat elevenítettünk fel. Útunk során idegenvezetőnk rengeteg tréfás történetet, szólás-mondást elevenített fel nekünk, egy itt élő nagymama pedig helyi , házi készítésű süteménnyel várt minket a városközpontban. Megtekintettük a kultúrpalota különleges értékeit: külső homlokzat, üvegablakok, freskós,.
12.00-13.00: Körösfőn megnéztük a református templomot és a kirakodóvásárt. Előadást hallgatunk a kalotaszegi népi viseletről, népi motívumokról, a helyi falusi pap bácsi előadásában.
13.10-14.00: Bánffyhunyadon a református kazettás templomot látogattuk meg, a az itten pap bácsi előadásában megismerkedtünk a templom történetével, látnivalóival.
16.00-17.00: Hazafele még egy rövid pihenőt tartottunk Nagyváradon, ahol felidéztük a látottakat. Buszunk műszaki hibája miatt a program kicsit hosszabb lett a tervezettnél, mivel 3 órai várakozás után érkezett meg cserebuszunk Debrecenből.

Érkezés Veszprémbe az esti órákban érkeztünk meg.
Reméljük- a visszajelzések alapján – a gyerekek maradandó élményekkel tértek haza.

Határtalanul 2017

2017-05-15

Határtalanul kiránduláson a hetedikesek

Az idei tanévre is pályáztunk a Határtalanul programra. Ennek során hetedikeseink egy része Erdélybe, Székelyföldre utazott. Határtalanul kirándulásunk fő célja Székelyföld és az ott élő magyarok megismerése volt. Látni élő magyarságukat és hallani ízes magyar beszédüket, találkozni közös múltunkkal.
Előkészítő foglalkozásokon csoportmunkában feldolgoztuk a különböző napok látnivalóit. Erdély történetét, földrajzi, gasztronómiai és kulturális értékeit. Énekórán megtanultuk az ősi és az új Székely Himnuszt. Ellátogattunk a Néprajzi Múzeumba és a Mi Magyarok kiállításra.
Erdélyi kirándulásunk alkalmával megcsodálhattuk a Királyhágó, a Gyimesek, a Hargita, a Békás-szoros természeti szépségeit, a Gyilkos-tó, a Szent Anna-tó csillogó vizét, a mohos tőzegláp érdekes biokultúráját. Utunk során érintettük a Maros és a Körös forrásvidékét. Láthattuk a kis erecskét, mely gazdag folyóvá duzzad hazánk területére. Fejet hajtottunk Nyergestető, Mádéfalva, és Gyimesbükk áldozatai előtt. Koszorút helyeztünk el Tamási Áron és Orbán Balázs sírjánál. Megnéztük Parajdon a sóbányát.
Találkoztunk moldvai csángó gyerekekkel, akik árván, vagy távol szüleiktől a nyomor elől menekülve otthonban nevelkednek. Hidegségpatakán ellátogattunk egy gyimesi csángó családhoz, akik bemutatták népviseletüket, táncaikat, szokásaikat. Sepsiszentgyörgyön találkoztunk testvériskolánk diákjaival, akikkel közösen megemlékeztünk Váradi József 1848/49-es honvédről, majd a székely gyerekek bemutatták nekünk iskolájukat.
Programjaink alkalmával megismerhettük a székely embereket, nyelvjárásukat, hagyományaikat és humorukat. Az ötnapos hosszú utazás után fáradtan, de élményekkel gazdagodva, jókedvünket megőrizve érkeztünk haza Veszprémbe.
A kirándulásról készült rövidfilm
Előkészítő kirándulás - május 3.
Előkészítő óra - május 10.
Kirándulás – május 15-19. - 1. nap
2. nap
3. nap
4. nap
5. nap
Csíkcsomortáni diákotthonban
Látogatás egy Gyimesi csángó családnál
Értékelő óra – május 24.
Bemutató óra- május 31.
veszprémkukac.hu
vehir.hu

Határtalanul 2016

2016-03-14

A Határtalanul program keretében iskolánk 2015-ben eredményesen pályázott egy három napos erdélyi kirándulásra, ahol lehetőségünk lesz arra, hogy megismerjük az 1848-49-es szabadságharc kiemelkedő erdélyi helyszíneit illetve találkozzunk határon túl élő magyarokkal.
A program megvalósítására 2016. március 14-16 között kerül sor. Főbb helyszínek: Nagyszentmiklós, Temesvár, Világos, Újszentes, Arad.
Iskolánkból a 7. a és a 7. c osztály tanulói vesznek részt a programban az osztályfőnökök Kapus Ildikó és Horváth-Vaskó Gábor, valamint Radnai Zsuzsa, Molnár Gergely tanárok és Tekes István rendszergazda vezetésével.
A program előkészületeiről, a kirándulásról folyamatos tájékoztatás nyújtunk itt, az iskola honlapján.
A program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Elkezdődtek a Határtalanul! projekt programjai.

1. foglalkozás (képek)
2. foglalkozás (képek)
3. foglalkozás (képek)
Kirándulás a Magyarság Házába (képek)
Bánság: 2016.03.14. 2016.03.15. 2016.03.16.
Témanap